Самуил Крумов/24smolian.com/Лично мнение

Две жени начело на могъщи финансови организации. Българският корен е обединяващ фактор.

Кристалина Георгиева управлява Международния валутен фонд. И говори за нова Студена война. Със страх и уплаха за бъдещето на глобализма. Посочва в интервю за американско издание колко тежко щяло да бъде за бедните държави в един многополюсен, разкъсан свят. Припомня за „тежките години“ на соца в България, където Кристалина имала две рокли, а в магазините само бутилки оцет.

В същото време получава отлично образование, обикаля различни университети в цял свят-от Лондон до Австралия. А България е на 25-о място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението, според същия този МВФ, който сега управлява…

По време на оцетните години една друга жена, в другия край на планетата, води нелегална съпротива срещу военната диктатура в Бразилия. Дилма Русеф е с български корени. 22 дни е измъчвана в ареста заради дейността си, 2 години прекарва в затвора…

След години става първата жена президент на Бразилия. В момента оглавява банката на БРИКС. Страните членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - създадоха Новата банка за развитие през 2015 г. като алтернатива на доминираните от САЩ международни финансови институции - Международният валутен фонд и Световната банка. Тя ще отпуска заеми.

Какво казва Русеф: „Нашата цел е делът на средствата, които отпускаме в местна валута, да достигне около 30 на сто от кредитирането като цяло. Ние отхвърляме всякакъв вид налагане на условия. Често заемът се дава, при условие че се изпълняват определени политики. Ние не правим това. Ние уважаваме политиките на всяка страна“.

Звучи категорично, убедено, спокойно. За разлика от страховитите послания на Кристалина, барабар „оцетните“ спомени.

Две жени, с български корени. В едната няма страх за бъдещето, а другата живее в спомени от миналото. Или под уплахата, че отново ще е на грешната страна на една Студена война.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I