24smolian.com/Общество

„Сега сме на ягодите и пъпешите във Франция. Заминахме още в началото на лятото. Много тежко. Дават пари, ама… Предлагат ни да останем за гроздето, но няма. Щерката вече си тръгна. Има ужасни болки в кръста. Приключвам кампанията и се прибирам и аз“, споделя жена от Родопите, която в момента е на нивите във Франция. Мълчи за заплащането.

„Преди ни даваха по 35 евро на ден. Седем дни в седмицата. Грозде. Нито един африканец няма там, нито един арабин. Само роби от Източна Европа. Това ни донесе ЕС, свободно пътуване и работа. Благодарни сме. Радваме се, че тогава ни приеха в Клуба на богатите. Ние също се замогнахме. Успяхме да постигнем много неща, превивайки гръб под палещото слънце на Западна Европа. Радвахме се, че тези от Африка не работят това. Така има повече за нас. 35 евро на ден малко ли са?! Дори за 25 щяхме да се съгласим. Европа е прекрасно място за живот. Най-хубавото. Нищо, че бяхме в едни каравани. Ама нас не ни гледайте. Ние сме дошли заради друго. Добре, че е ЕС! Това е най-хубавото нещо, което се е случвало на нашата държава“, реди като ромка пред баничарница родопчанка, заровена в спомените си от плантацията за „бели роби“ във Франция. Тя е доволна. И благодарна.

Видяла е свят, все пак!

Целия текст четете в петъчното издание на „Родопи voice“!

И още от темите в новия брой на вестник №1 в региона:

-Продават на дете ел. цигари, питат бащата „Имаш ли 18 години?“

-Защо хората бягат?! Нито едно правителство не направи анализ…

-Удари шефа и рече: Вземам 650 лева, как да гледам бебе?!

-Партията храни, ние… угаждаме!

-Слава на ЕС, даде ми работа на нивата, поправих покрива!

-Безработен вади хора от ареста срещу 5 476 лева!

-Над 1500 първолаци влизат в школата

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I