24smolian.com/Коментар/Политика

Фауст се озърта, чува глас. От тъмнината се появява фигура.

„Що си ти?“ - пита.

„Една зла сила, която все добро твори“, отговаря Мефистофел.

 

***

 

13 септември 2023 година, в кулоарите на парламента.

Възмутен съм от техните действия заради случая в Стара Загора. Получих отговор как нищо не могат да направят и нищо не е нарушено. Как си го представяте, видяхте това момиче. Възмутително е“.

Делян Пеевски обявява пред медиите, че ще поиска старт на процедурата по избор на нов състав на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Възмущението му е породено от отговора на членовете му по случая с насилието над Дебора Михайлова в Стара Загора.

 

***

 

9 юни 2023 г., в ефира на Euronews Bulgaria:

„Изразът „Изпиране на Пеевски“ ще звучи много дълго. Затова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят общ семинар по темата „Пеевски – довчера сатанизиран, днес много необходим“. Да си сверят действията, но не само като „преглъщане на лоша храна“, но и като как да станат по-благи към въпросния почти съпредседател на ДПС, ако щете и виновно да му се извинят. И един от лекторите трябва да е Вежди Рашидов, защото той най-яко премина от едната крайност в другата“.

Коментар на Илхан Андай от 24rodopi.com. И още от него:

Пеевски може да е голям дразнител, но с малкото говорене показва, че е най в час относно това как покрай глобалните цели – след намесата на Брюксел и Вашингтон при съставянето на правителство, и случващото се за неговата реализация, може в локален план да се постигат дивиденти. Освен, че е далновиден, той се държи така сякаш при следващата си медийна изява ще попита „Добре де, и Борисов, и Кирил Петков, и олигархът, който стои зад „Демократична България“, забравих му името, и Пеевски са грешни – но чия вина колко тежи, който е по- по- най-виновен за това състояние, в което се намира България“.

 

***

 

13 септември 2023 г.

В един от най-четените сайтове на България има новина за един от важните хора в „Продължаваме промяната – Демократична България“. Привидно скучно, затова за около час и половина е прочетена от едва 872 души, но пък за толкова кратко време коментарите са 125.

Ако питате удобната българска социология, господинът от властта е много харесван. Ако погледнете армията от предадени българи, които си го връщат на въпросния „предател“ под дописката, а и в социалните мрежи, картината е: Тези, временните, вече са пътници!

Разгромяваща критика, често и обиди, не от хейтъри и тролове, а от разочаровани българи, които са гласували за господина и партията му.

Подобна е калкулацията и за други от правителството и от парламентарните групи на управляващите. Все повече стават тези, които не искат да ги четат, гледат или слушат, но ги критикуват.

 

***

Ако думите имаха силата на боксови круши, то Кирил Петков отдавна щеше да е проснат като парцал на пода, ген. Атанасов да е вирнал крака, за Лена Бориславова ще спестим от благоприличие, а Христо Иванов… той пък и без това се скри, сякаш първи хвърли бялата кърпа.

А Бойко Борисов!? И той с аркада и ококорени очи щеше да е признал „Сега разбирам защо Кобрата не чуваше и не виждаше след боя дето яде от Кличко, ама бляботеше, че продължавал напред“.

И сравнимо с тях, дълго сатанизираният народен представител Делян Пеевски отнася все по-малко удари, от два до 4 пъти критиката под дописки за него е по-малко в сравнение с другите силни на деня. Дори премиерът акад. Николай Денков губи от Пеевски.

 

Какво се случва?

Защо от ден на ден в очите на българите Делян Пеевски стои по-добре от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и компания? Дори и за позицията му, относно действията на Тагаревия съветник: „Долу ръцете от „Пирогов“. Кратка и ясна, която бе и позицията на целокупния народ, който е възненавидял действията на властови политически гастарбайтери от позицията на силата.

Пеевски с нова визия на „най в час“. Не мъчи българския език и ясно, точно и премерено, назовава проблема и начините за решаването му. Предвидим е.

Борисов би направил следния коментар: „Делян може да е от старите кучета, ама в последната година е като ново талантливо попълнение и с него отборът може да гони високи цели“.

А зрителите, които живеят в режим „Очакваме и неочакваното“, нека се подготвят за деня, когато Пеевски ще има един от трите най-високи рейтинги в държавата. Не от нагласените и изтъргуваните, а от реалните нагласи на улицата.

Как ви звучи - стряскащо или неизбежно!?

 

Ролята на изкушаващия Мефистофел, приписвана на Пеевски, остава все по-назад в миналото.

Забравена дори като онзи „бухалков“ списък „Магнитски“, звучащ като изброяване на лошите герои в треторазряден американски екшън.

Дори „изпиране и препиране“ не носят дивидент на останалите. Просто защото Пеевски демонстрира онова Доганово „не се ебавам“ за морфичния резонанс. Неслучайно силният депутат на ДПС е човекът, който никога не чака в т. нар. „сараи“, а влиза дори без да почука (както бе обрисувал отношенията „лидер-депутат“ един вече бивш председател на партията.

Обяснението към политическата ситуация в момента е просто. Скрито разместване на пластовете, тектонична активност, която скоро ще стане видима. Може да се сравни със 7,8 по Рихтер. Реакцията на Пеевски е пряко отражение на настроенията на болшинството от народа. Докато от другата страна се наблюдава рязък контраст. Народът е изключен от уравнението. А глашатаите на „силните на деня“ (но с 20% одобрение) дори си позволяват да наричат именно това множество „прости и неразбиращи“. И това ще ги срути.

Ефектът от морфичния резонанс. Този, който настрои сетивата си, той ще спечели.

Не се учудвайте, ако именно Пеевски започне да разтоварва правителството от непосилните тежести (не е само дискусията за 3 март, която управляващите губят), именно за да тушира нарастващото напрежение и постави усмирителна риза на неразбиращите реалната степен на трусовете.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I