24smolian.com/Избори

„Медали трябва да ви дадат, защото сте останали да живеете тук“, каза на жителите на смолянското село Мугла кандидатът за кмет от „Движение „Нашият град“ Стефан Сабрутев. Той, както и кандидатите за общински съветници Георги Йочев, Светослав Шехов и Ахмед Крушков, посетиха селото.

„Да пътуваш до Мугла е цяло приключение. Селото е разположено в една от най-красивите долини на Родопа планина, но от години 26-километровото общинско трасе спокойно може да се нарече „черен горски път“, който, за жалост, „скрива“ от туристите красотата на района“, каза Стефан Сабрутев.

След като пътуват около час с високопроходима кола по дупките и камъните, те са посрещнати на мегдана – пред читалището, от хора, които нямат търпение да разкажат за болките си. С тях е и кандидатът за кмет на Мугла от „Движение „Нашият град“ Сийка Радева.

„Ние имаме нова визия и нова енергия за развитие на нашата община. Всеки от вас вижда какво е направила за 12 години управата за Мугла. Ние няма да полагаме усилия само за централната част, а навсякъде в общината – и в най-малките населени места, където живеят хора“, добави още Сабрутев и представи накратко програмата си за развитието на община Смолян.


Единственото превозно средство, с което жителите на Мугла пътуват до Смолян, е една стара УАЗ-ка, карана сега от Димитър Младенов. Мъжът, куцукайки с бастунчето си, разказа с болка през какви препятствия преминава, за да закара до Смолян и върне на село своите пътници. „Зима е, тръгвам за Смолян, почти пристигам преди Герзовица, а те сега тръгнали да опесъчават. Толкова е трудно – поледици, преспи“, добави Димитър и разказа, че откакто са пуснали горския път към Тешел, при много сняг минават от тям и пътуват 80 километра до Смолян.

„Пътят бе направен благодарение на служебното правителство - по времето, и не без моя намеса, когато бях областен управител. Той е в горския фонд, но е в пъти по-лек за пътуване от общинския път Смолян - Мугла", обясни на мугленци Стефан Сабрутев. А хората не спираха да говорят: „От Община Смолян все ни казват: „Нямаме средства“. Мелемов, още първия път, когато се кандидатира, обещаваше, че ще ни направи пътя – не наведнъж, но на етапи, по няколко километра. За трите си мандата не е направил и 1 метър от него.“, недоволстваха хората.  „Обещания, обещания, обещания… По три часа пътуваме с автобусчето. Толкова ли мугленци не сме заслужили един път да ни направят? Ние от България ли сме, или от друга държава“, казва Веселина Павлова.

И освен че селото е труднодостъпно, продали им и Здравната им служба. В Мугла няма лекар, няма фелдшер дори. Имат проблеми със сметосъбирането, както и в другите села, … а мъжете, когато решат да се съберат на раздумка и да поиграят карти – няма къде да седнат, защото доскорошното читалище било превърнато в хранителен магазин, а след ремонта – дадено на ловджиите да го ползват.

„И тръбите на водопровода са изгнили. Той е стар и амортизиран. Постоянно имаме аварии. Все едно сме в XVIII век... Никой не мисли за нас, а нашата вода отива за туристите в Пампорово“, ядосват се жителите на селото и ни изпращат с надежда, че нещата ще се променят.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I