24smolian.com/Общество

По време на Балканската война, българското военно чудо е подвигът на Двадесет и първи Средногорски полк на връх Кавгаджик - днес Средногорец. На 21 октомври 1912 г., под командването на полковник Серафимов, дружините на полка водят съдбоносна битка с 4 пъти по-многобройна турска армия за освобождението на българските села в Смолянско и на целия Родопски регион. Победата на българските воини е записана в националната ни история като „Родопската Шипка“, а полковник Серафимов е почитан в Родопите като освободител. 

В чест на 111-годишнината от епопеята на връх Средногорец, сдружение Български щит и с партньорството на Община Смолян, организира на 20 октомври, петък,  тържествен сбор на връх Средногорец пред паметника – костница „Родопска Шипка“. В церемонията по отдаване на почит ще участват 150 ученици от Рудозем. В програмата са включени още беседа „111 години от Балканската война 1912 – 1913 г.“ и представяне на ученически есета на тази тема.

На 21 октомври, ученици от от Ардино ще се включат в доброволческата акция на Сдружението за есенно почистване на района около паметника-костница, за което Община Смолян ще предостави чували и ръкавици. Под методическото ръководство на Община Смолян и РИОСВ Смолян, участниците в акцията ще имат обучение на тема „Рециклиране и опазване на околната среда“. Те ще присъстват и на тържествения ритуал пред паметника, с който Смолян отбелязва годишнината от победата на „Родопската Шипка“.

 

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I