24smolian.com/Избори

Девет месеца комисията не е работила за усвояването на 2 832 012 лв., а един от членовете й е кмет на селото

В публикация от 12 октомври 2023 г. съветникът от ГЕРБ Марин Захариев пише, че си измислям, че като областен управител съм съдействал за отпускането на средства за ремонт на водоснабдителната мрежа в с. Момчиловци. Господин Съветникът явно не е достатъчно осведомен или изопачава фактите. Надявам се, че тази му небрежност към истината е само в предизборно време, а иначе се труди съвестно в интерес на гражданите.

Г-н Захариев, твърдите, че когато общинската администрация е работела за осигуряване на държавно финансиране, даже не съм бил областен управител на Смолян.  Хвалите се, че сте писали писма до МРРБ през април и май 2022 г, но това съвсем не е достатъчно за постигане на резултат. Вие добре знаете това. Както е видно от документацията на сайта на МРРБ, Решение 711 на Министерски съвет за отпускане на средства е взето на 30 септември 2022 г. В списъка към него е включено и Момчиловци. По това време вече бях областен управител от два месеца, назначението ми е от 4 август 2022 г. Два месеца са много време, ако човек иска да свърши работа.

Второ. Казвате, че сте обявили обществена поръчка още през юли 2022 г, близо три месеца преди отпускането на средства от МРРБ, защото сте се „доверили на публична информация“. Не знам каква е тази информация, но докато няма официално решение и конкретна сума, не знам как може да се ангажират изпълнители. Както се вижда от текста на Решение 711, с него се отменя предишно такова под номер 576, което означава, че нищо не е сигурно докато не са изминати всички стъпки.

И, да, разбира се, че официалната кореспонденция е между Общината и МРРБ. Така работят институциите. Но по същото това време не само аз, но много други областни управители са канени за мнение и становище в Министерски съвет, това е съвсем нормално и необходимо - да се търси информация от няколко места, преди да се отпусне обществен ресурс. Няколко пъти съм правил подобни срещи в МРРБ и МС.

Да се вгледаме още малко във фактите и документите. Според публично достъпната информация обществената поръчка без осигурено финансиране е обявена на 12 юли 2022 г., а срокът за подаване на документи е 5 август 2022 г. - преди официалното решение на МРРБ от 30 септември.

На 9 август 2022 г. е проведено първото заседание на комисията за декриптиране на подадените оферти и регистрацията им, както се вижда от Протокол 1. Второто заседание, за разглеждане на подадените заявления и проверка на съответствието им, е девет месеца по-късно, на 22 май 2023 г. (Протокол 2). Девет месеца комисията не е работила за усвояването на 2 832 012 лв. и заради тази мудност са ощетени хората от Момчиловци.

След тази дата събиранията на комисията изведнъж се зачестяват и се провеждат през няколко дни – на 23 май 2023 (Протокол 3), на 26 май 2023 (Протокол 4) и на 29 май 2023 (Протокол 5). За да се стигне до решение буквално на следващия ден, 30 май 2023 г. Избран е местен консорциум, което е добре.

Но, извън това, се налагат неприятни изводи. Времевият отрязък между първи и втори протокол е девет месеца, а между следващите три – по няколко дни. Това означава, че по някакви причини общинската управа е спала девет месеца, докато в други общини не само са придвижени проектите за първите 50% от финансирането от МРРБ, но към днешна дата са получили и втората част. За разлика от община Смолян и конкретно Момчиловци, където хората вероятно ще имат проблем с водата и през следващото лято, вместо проектът да бъде вече завършен. Дали и кога ще бъдат използвани така необходимите 2 832 012 лв. не е ясно.

Да отделим малко внимание и на комисията за избор на фирма-изпълнител. Тя се състои от трима членове: Златко Карамучев, старши юристконсулт в община Смолян, инж. Елена Кейкиева, главен инженер в дирекция „СИОССГ“ на общината и кметицата на Момчиловци Сийка Карталова-Суркова. За мен е учудващо, че дори присъствието на заинтересована страна, каквато е кметът на селото, проектът за реконструкция на водоснабдителната мрежа е бил бавен месеци наред. Може би Сийка Суркова  трябва да се включи в нашата дискусия и да каже защо е така.

И накрая, съветникът прави внушение, че едва ли не съм замесен в дълго воденото обжалване и съм против избора на смоленски консорциум за изпълнител на поръчката. Намирам това за наистина неприемливо обвинение, най-малкото защото аз самият винаги съм правил бизнес в родния си град Смолян, всички ме познават и знаят, че винаги съм подкрепял развитието на местния бизнес.

Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на община Смолян

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I