24smolian.com/Избори

Финансовата дисциплина на Мелемов предполага тежко наследство за следващия кмет

Нови санкции за над 700 хил. лв. за нарушени обществени поръчки, лоша финансова дисциплина и липса на прозрачност цари в Община Смолян. Десетки са актовете, наложени на Николай Мелемов от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата, а санкциите по европроекти надхвърлят 700 000 лева. Бюджетът вече е предварително изпълнен за следващия мандат с поетите финансови ангажименти по сключените договори. И в такава ситуация Николай Мелемов иска за четвърти път да е кмет на Смолян, може би за да укрие нещо?

12 години се управляваше като се приемаха „кухи“ бюджети, липсваше  информация за прозрачното изразходване на средствата в общината, въпреки нормативните изисквания за това. Всичко това показва, че за Мелемов не важат законите. А сключените множество договори, без осигурено финансиране – за изключително лоша финансова дисциплина. Бързи сметки показват, че средно един годишен бюджет от собствени приходи от 9 милиона лева, при поети ангажименти за 37 милиона са бюджетите за почти 4 години напред.

И служителите от администрацията ще гласуват за него, защото държавата ще им осигури заплатите, а другите…?!

Справка в интернет сайта на Община Смолян показва, че от началото на управлението на Мелемов – само два пъти е качен Балансът, който е важна и съществена част от Годишния финансов отчет. А съмненията за финансовото потъване на Общината, са огромни. От оскъдната публична информация и от доклад на Сметната палата, се вижда, че към второто тримесечие на 2023 година дългът е 6 милиона лева, неразплатените разходи - 2 милиона лева.

Поетите ангажименти по сключени договори са 37 милиона лева. И точно заради това неведнъж Мелемов е наказван от АДФИ и Сметна палата.

За  периода от 2012 до 2022 г. планираните собствени приходи са в размер на 184 552 313 лв., а изпълнението е 107 126 955 лв. Или неизпълнените приходи са размер на 77 425 358 лв., средно за 1 година по 7 000 000 лв. на година. Това показва, че ежегодно умишлено се планират нереално високи приходи, за да се заложат и съответните разходи, което е видно от натрупаните огромни  ангажименти. А отчетената събираемост на местните приходи е 77%.

17 акта за нарушения на финансовата дисциплина в Община Смолян е съставила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) след приключилите през първото тримесечие на 2023 г. ревизии. Инспекторите на Министерството на финансите са установяват, че Николай Мелемов е подписал 231 договора в нарушение на Закона за публичните финанси на стойност над 46 милиона лева. Поемал е задължения за разходи в особено големи размери и така е поставил под риск финансите на Община Смолян.

И това е само една част от нарушенията на Мелемов, който се бори за четвърти мандат. Общината е санкционирана и от Министерството на регионалното развитие и благоустройство с над 700 000 лева, или т.нар. санкции по европроекти. Те са наложени заради опорочени обществени поръчки за санирането на сгради по Оперативна програма „Региони в растеж“, с които така се гордее Мелемов. 

Едната санкция вече е потвърдена от Смолянския административен съд и се обжалва във Върховния административен съд. Останалите две дела са висящи на първа инстанция. 

Наложените санкции са за санирането на девет жилищни блока в Смолян. Установени са редица нередности при обявяването на обществената поръчка - при използване на критериите за подбор, възлагане и изпълнение на обществената поръчка и технически спецификации, които ограничават достъпа на участниците в процедурата. Използвани са и критерии за подбор, възлагане и изпълнение на поръчката, които са дискриминационни на база на необосновани национални, регионални или местни изисквания. Управляващият орган е установил незаконосъобразен предмет на поръчката и неговото незаконосъобразно изпълнение, в това число неяснота в условията на обществената поръчка, незаконосъобразни технически спецификации, липса на мотиви за разделяне на предмета на поръчката, липса на изменение на условията на поръчката и липса на удължение на срока за получаване.

Николай Мелемов не за първи път е наказвана по европроекти заради допуснати груби нарушения на Закона за обществени поръчки и Правилника за неговото приложение. Само преди 4 години, общата стойност на санкциите, наложени по ОП „Добро управление“ и „Региони в Растеж“, бяха на стойност 600 хил. лв. по десет европроекта.

Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на община Смолян

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I