24smolian.com/Избори

„От 1 януари 2023 год. КЕВР утвърди бизнес план за дейността на ВиК ЕООД за периода 2022-2026 година, както и нови цени на водата до 2026 год. За тази година комплексната цена е 4.62 лв. за куб.м, в т.ч. 2.52 лв. за довеждане, 0.70 лв. за отвеждане и 1.35 лв. за пречистване.

До ден-днешен никой не обяснява защо цената трябва да се оскъпи с 80% и да стане една от най-скъпите в България, след като 60% от водата се довежда по гравитачен път. Подобно е и с цените за следващите 3 г., които водят до формиране на приходи, многократно надвишаващи разходите за доставка, отвеждане и пречистване на водата и ощетяват в големи размери потребителите в цялата Смолянска област“, заяви Стоян Иванов – кандидат-съветник от листата на ГЕРБ в Смолян. Той е направил анализ на цената на водата, от който е видно, че ВиК-дружеството ще калкулира извънредна печалба в милиони.

„По отчет за 2022 г. доведената вода е 4377 млн. куб. м, умножени по 2.52 лв. за куб., прави малко над 11, млн. лв.

Отведената вода е 3036 млн. куб. м, умножени по 0.70 лв., прави 2,125 млн. лв.

Пречистената е 1904 млн. кубика, умножена по 1.35 лв., прави 2,57 млн. лв.

Или общо в края на тази година приходът от инкасирана вода ще е 15,730 млн. лв. Срещу тях, видно от отчета за 2022 год., седят 12,7 млн. лв. разходи.

Потребителите на вода са платили миналата година 9.3 млн. лв., а през тази ще платят над 15.7 млн. лв. (с 6.4 млн. повече). Тази цифра не е посочена в бизнес плана и не е ясно за какво ще се похарчи.

Догодина комплексната цена на водата ще е 5.04 лв. за куб.м. и от потребителите ще се вземат още 1.6 млн. лв., като приходите са близо 17 млн. при разходи не повече от 12 милиона.

Другият въпрос, с които много се спекулира, е със заемите и доколко те влияят на цената на водата. Видно от финансовите отчети на 1 януари 2023 г. дружеството има задължения по инвестиционен заем от 3.070 млн. лв. За миналата година разходът за лихви е бил 92 хил. лв. Погасителните вноски по главницата са 24 шестмесечни, които започват да се плащат от 2023 г. Разходът за лихви и главници няма да е повече от 400 хил. лв. годишно. При 4.3 млн. кубика доведена вода това се равнява на 10 ст. увеличение на цената, но при нас е с 2.05 лв.

В свое интервю управителят на ВиК Румяна Янчевска казва, цитирам „Относно това дали ще намалим цената на водата, ще кажа, че тук има големи атаки от определени общински съветници, особено от община Смолян. Не е коректно това. Имам така проблем с кметовете на останалите общини, защото 90 стотинки общо от тази цена е заради кредита, който имаме и вече го изплащаме за Водния цикъл. Тази година сме платили май месец милион и шестстотин лева връщане на кредит. Няма как да не се отрази на цената на водата. Затова е и големият скок между миналата и тази година, защото тези 1 600 000 лева се калкулират вече. От тук нататък вече е равномерно, това е първа вноска, която наистина дръпна нагоре и оттук насетне Бизнес-планът, той е публикуван на сайта на КЕВР, публикуван е в нашия сайт, и всеки може да го види, ще видите че за следващите пет години цените са определени и се качват по малко – с 10 стотинки, с 20 стотинки, с много малко“. Край на цитата.

Високата цена на водата, големият скок, както се изразява Янчевска, се дължи на върнатия в размер на 1,6 млн. лв. заем за оборотни средства.

От актуалния доклад за дейност на ВиК е видно, че на 1 януари 2023 г. са налични 1,646 млн. лв. по заем за оборотни средства. Това означава, че без да е направил нито един оборот, този заем е върнат 4 месеца по-късно и по никакъв начин не е повлиял на цената на водата, както твърди Румяна Янчевска.

На 20 април т.г. се проведе заседание на ОбС-Смолян, на което по искане на кмета Николай Мелемов се взе решение за свикване на извънредно общо събрание на Асоциацията по ВиК. Целта беше да се преразгледа бизнес планът и да се преизчисли цената на ВиК-услугата. Предложената от Мелемов цена беше 3,66 лв./куб. м.

На въпросното събрание представителят на държавата Стефан Сабрутев, в качеството му на областен управител гласува „въздържал се“ и торпилира поевтиняването на водата за област Смолян.

Накратко, при много по-нисък разход за ел. енергия и горива за „ВиК“ ЕОД се очертава бюджет около 11 млн. лв., а това отговаря на комплексна цена от около 3 лв./куб. м, колкото в София, Пловдив и на много други места в страната.

Както се управляваше Община Смолян до 2011 год., така в момента се управлява и ВиК Смолян - хаос, некомпетентност, неграмотност и управленски решения в ущърб на обикновените хора.

На фона на всичко това г-н Сабрутев четири месеца преди да предаде поста областен управител е уредил още едно ключово назначение. С протокол 36/23.03.2023 г. на „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, считано от 21.03.2023 г. (със задна дата) за контрольор на дружеството е избрана Елена Димитрова Даскалова – Радева. Впоследствие тя му се отблагодари за добре платената позиция като застана начело на Инициативния комитет „Бъдеще за Смолян“, издигнал кандидатурата му за кмет на Смолян. Тя е и втора в листата му за общински съветници“, посочва Стоян Иванов.    

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I