24smolian.com/Избори

-Г-н Мелемов, да поговорим за новата мода в изборите. Букмейкърските прогнози сочат вас за фаворит за кмет на Смолян – с коефициент 1,3 срещу 5 за Михал Камбарев от ПП-ДБ и Стефан Сабрутев от “Бъдеще за Смолян”. Какво означава това?

-Те вече са променени - 1,28 на 4,5 на 7,5. Не само в Смолян е тази мода. На букмейкърите това им е работата - да осигуряват възможност за наддаване. Това са реални залози, с реални пари и може би има нещо показателно в тях.

 

-Има ли шанс да спечелите на първия тур?

-Аз не мисля по тези въпроси. Първо, не съм правил социология преди два дни, за да притежавам някакви обективни данни. Второ, кандидатите са много. Във всички случаи това няма да промени моята предизборна кампания, която е винаги една и съща. Аз обикалям, срещам се с хората. И е най-важно, че след 12 години кметуване имам очи да застана пред тях и да си говорим на равни начала. Обратното щеше да е много неприятно. Друга кампания никога не съм провеждал.

 

-Водите я с лекота, поне видимо без никакво напрежение. Така ли е в действителност?

-Точно така е. Това, което ме удовлетворява, е, че хората са добре настроени. Разговорите, които водим, са чисто човешки. За обикновените човешки неща. Виждат какво е свършено, казват ни какво искат и там, където смятам, че е възможно, поемаме ангажименти. Навсякъде това казвам - поемаме само ангажименти, които можем да изпълним. Не мога да обещавам чудеса, а и не искам. Всички други могат да го правят – да обещават инвестиции, да чертаят проекти за милиони, летище, влакове. Аз нямам това право, нито имам такова желание. Избирателите са нормални, разумни хора, които преценяват доколко достоверно е това, което им се говори, доколко осъществимо е.

 

-Имаше ли някаква изненада в настоящата кампания спрямо другите, в които сте участвали?

-Доста кандидати се надпреварват да обещават, и то наистина чудеса. Какво значи да върнем младите!? Младите, образованите могат да се върнат само когато те решат. Те биха се върнали при по-висок стандарт на живот. Тоест, ако тук могат да получават по-висока заплата. Градът ни е прекрасен, но заплатите са ниски. Кметът няма как да влияе на възраграждението в частните фирми. Всичко е свързано - ако държавата върви напред, общините ще се развиват, стандартът ще се вдигне и тогава ще се върнат. Кметът може да създаде среда, която е добра за живеене, за отглеждане на деца. Това сме го направили. Инвеститорите не идват заради кмета, икономическият растеж не зависи от него. Кметът и администрацията трябва да имат добро отношение и ние сме го доказали, но бизнесът не се влияе от емоции и чувства. При тях е чиста математика. Виждате около Пловдив какво става. Там е стратегически и логистично много атрактивно място за бизнес. И даже не в самия град Пловдив, а около него. Като транспорт и логистика е удобно. Бизнесът е изключително прагматичен, не се прави за един или два мандата, нито заради конкретен кмет. Когато го изграждат, предприемачите се стремят да са независими от политическите турбуленции. Представете си завод за милиони, построен за първите две години от един кметски мандат. Заработва с пълна пара и след 2 години идва друг кмет. Те ще си съборят завода или ще го продадат, за да го построят в друг град ли!? Пак със същия риск, че и той ще се смени. Не, бизнесът се стреми да бъде отдалечен от политиците, защото неговите цели са дългосрочни, а политиците се сменят. Важни за бизнеса са добрите транспортни връзки, локацията, квалифицираната работна ръка.

 

-Смолян според вас все още ли е жертва на картел?

-Аз не мога да го потвърдя, но има такава логика. Всички работодатели се оплакват, че няма работна ръка. Тоест, те трябва да се надпреварват да я привличат с по-високи заплати. И ако това не се случва, някъде се губи логическата нишка. Може би не се конкурират помежду си във възнагражденията. За добра заплата кой не иска да работи!? Кой би отишъл в чужбина далеч от семейството си, ако тук е задоволен финансово!?

 

-Непосредствено преди изборите, след поредицата от срещи с избиратели заедно с кандидат-съветниците, отборът ви как се справи в кампанията?

-Аз се радвам, че наистина има опитни, които дават пример и подкрепят младите, за да се чувстват в свои води. Естествено, политик и общественик не се става от раз. На всички им казвам, че са млади, образовани, умни, успешни. В политиката е нужно търпение, постоянство и отношение към съгражданите. И съм сигурен в успеха им. Оптимист съм, че всички кандидат-съветници имат бъдеще, стига да се отдадат сърцато на обществената работа. 

 

-Виждаме двамата ви основни опоненти как всеки ден изгряват с нови обещания, проекти, идеи. Как ги намирате, как ги приемате?

-Никога не съм коментирал опонентите си и сега ще пропусна.

 

-Но те чертаят светли бъднини, а във вашата програма сякаш няма помпозни неща. Рисуват 3D-проекти за зони в града, канят инвеститори от България и Европа, организират концерти, представления. Вие само на срещи с хората ли залагате?

-Да, защото смятам, че предизборната кампания трябва да приляга на моята същност.  

 

-Не се ли изкушавате и вие да отворите „торбата“ с обещания?

-Още преди 17 години, когато съм се захванал с политика, съм дал дума пред себе си, че ще работя и живея така, че да мога спокойно да излизам на улицата и да гледам хората в очите. Не се изкушавам, защото искам утре, каквото и да стане, пак да изляза и да си говоря спокойно с хората. Ако обещавам такива неща, после трябва да се крия.

 

-Защо очаквате одобрението на избирателите?

-Защото съвестта ми е чиста. За тези 12 години съм направил всичко по силите си. Сигурно има и пропуски. Това е неизбежно. Никой не е перфектен. Но от 24 милиона лева задължения да ги стопиш с 20 и въпреки това градът да се е променил по този начин, да е направено толкова много с толкова малко ми дава самочувствието отново да искам доверието на избирателите. Проблемът с водния цикъл всички го виждат, но той ще свърши до Нова година, а градът ще има подменен водопровод и канализация. Етернитовите тръби, които са вредни за здравето, са подменени. Всички заедно изтърпяхме несгодите, но идва краят. След това улиците ще се оправят и в близките 40-50 години ще пием чиста вода, няма да влагаме нови средства. В град, където често са били на режим, жителите повече осъзнават смисъла на това, което се прави и са по-търпеливи. В Смолян все пак сме нямали воден режим и затова повече се изнервяме. Но пак казвам - малко остава, ще го преживеем.

 

-С какво най-много се гордеете от свършеното досега?

-Гордея се, че Смолян е прекрасен град за живеене, за отглеждане на деца. Всички училища и детски градини са санирани, подредени, обновени. Успехите на нашите деца, учители и родители в образованието са доказани и безспорни на национално ниво. Градът ни е с най-ниска престъпност. И с добросърдечни хора. Ролята на общината е да помага на хората в нужда. Богатите сами се оправят, то е ясно. Но от раждането до най-дълбока старост всички хора в нужда са обхванати в програми. Помагаме на всеки наш съгражданин, независимо от неговата възраст, независимо какви са неговите потребности.

 

-Ваш съветник казва, че сте много чувствителен на тема деца и образование и че когато ви поставят такъв проблем, го решавате по възможност мигновено, така ли е?

-Винаги съм казвал, че за децата правим всичко. И се радвам, че има резултати. В образованието от нас е базата и условията, а от децата, учителите и родителите - усърдието. Ето го и резултатът! Подрастващите, които спортуват, заедно със своите треньори, обикалят цялата страна. Всички твърдят, че нашите бази са в топ 3 на страната. Това дава самочувстие на нашите деца, че обществото е зад тях. Ние влагаме пари и ги подкрепяме, а те спортуват и растат здрави, укрепнали, успешни. Заради това е и следващият ни голям проект за ски писта и зимна пързалка в Смолян. Това смятам за най-важната роля на общината и обществото - да отглежда и възпитава децата в добра среда, за да растат здрави физически. Когото и да питаш, ще ви каже, че това е най-важно. И ние го правим. Тази цел ще остане постояната ни движеща сила и занапред.  

 

-Средата за бизнес доколко е добра в Смолян според вас?

-Никога не е достатъчно добра и може още да се работи в тази насока. В нашия край се развиват основно туризъм и дърводобив. В сферата на туризма занапред залагаме на повече атракциони. Частната инициатива е налице. Достатъчно добре е развита хотелиерската база. В петък, събота и неделя селата в цялата община са пълни. Трябва да се създават повече атракциони, за да имат възможности туристите да запълват свободното си време с интересни преживявания. И това трябва да прави общината заедно с бизнеса. Имаме добър диалог с всички. Един блестящ пример в тази насока е сътрудничеството ни с "Пампорово" АД. Подкрепяли сме всички техни инициативи за развитие на курорта. Улиците асфалтирахме и станаха перфектни. Попитайте ги да кажат дали сме спрели техен проект. Благодарен съм и на общинските съвети, че в това отношение винаги сме споделяли общи виждания.

 

-Най-важната туристическа атракция на Смолян - планетариумът, ще стане ли готов до края на годината?

-Това сме го обещали. Всичко е договорено и процесът е необратим. Реално срокът за този екран, който се произвежда в Америка, е 9 месеца. След много разговори и преговори с нашите партньори от Италия е поет ангажимент да стане за 6 месеца. Целта е през ноември месец да пристигне. За коледните и новогодишни празници проектът ще е изпълнен. И всичко е произведено сега, последна дума на техниката. Смолянчани ще се гордеят с най-хубавия планетариум не само в България, а в целия Балкански регион.

 

-Вашият призив към избирателите - защо да гласуват за вас или защо изобщо да гласуват?

-Наистина трябва да си дадеш мнението, защото това е наше гражданско право, а и задължение. Това е начинът да влияем на населеното място, в което живеем, на своето бъдеще и това на децата ни. Всеки може да се огледа около себе си, знае какво е било, вижда какво е сега. Призивът ми е да гласуват с разум, с мисъл за своите близки и за бъдещето.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I