Валентин Кючюков/Темата+

„Скандалът с 900-те хиляди лева заем за Нели Янчева ще ви изглежда като бледо действие спрямо това, което ще се построи върху скандалните близо 29 декара с оранжерии на входа на Златоград. Аз съм принуден да си продам дребния бизнес, защото когато се изгради огромният търговски комплекс, тип „Мол“, за нас, малките и средни търговци, тук ще бъде трудно за оцеляване“, споделя пред наш репортер златоградски търговец, провокиран от вчерашната ни публикация „900 000 лева от Турция за Нели Янчева, „Златната ферма“ – на Благовеста Янчева“.

Последният собственик на поземления имот с идентификатор 31111.36.290 (Оранжериите) е „Миладом“ ООД, с капитал в размер на 90 000 лева и седалище в село Старцево, община Златоград. Управител на дружеството е Айля Наит Шаиб, която е и един от двамата съдружници. Нейното дялово участие възлиза на 10 000 лева, а на Мехмед Дегер – 80 000 лева.

Имотът се простира върху 28,987 дка и е бивша собственост на ЗПК „Златоист“, която кооперация е създадена за осигуряване продоволствените нужди на населението. По смисъла на закона за собствеността и ползването на земеделските земи от чл. 24 следва земята под оранжериите да е държавна. През годините собствеността се прехвърля на различни ЕТ и ООД.

На 29 декември 1995 година кооперацията в Златоград продава на ЕТ „Гергана“ „стоманено стъклени оранжерии“ + право на строеж. Никъде няма документи за продажба на земята. Следователно земята е останала държавна. ЕТ "Гергана" според документите купува следното: Оранжерии стоманено стъклени, ограда, водоснабдяване, силов трансформатор, корабен агрегат, помпа ротационна.

Целият комплекс оранжерии е оценен на 4 998 768 лева.

През 2004-та година собственикът ЕТ „Гергана“ създава „Бг комерс 21“ ЕООД (когато ЕТ-тата вече не бяха добра форма на юридическо тяло – б. р.).

„БГ Комерс 21“ „поглъща“ ЕТ „Гергана“ на 5 март 2004 година.

Удостоверение за търпимост на строеж от 23 март 2022 година потвърждава, че „БГ Комерс 21“ притежава сградите, земя не е посочена.

Между 23 март 2022 година и началото на октомври 2023 година 29-те декара попадат в ръцете на бизнесмените от Старцево.

„За да се придобие земята под оранжериите, трябва Областен управител и Община Златоград, да се откажат от нея. Следва да се обърнете към областния управител с въпрос кога и как земята е станала собственост на „Миладом“, за да се изгради търговски комплекс върху нея“, коментира пред наш репортер юрист. Той препоръча да отнесем въпросите за земята под оранжериите към бившия областен управител Недялко Славов. 

Отчаяният „дребен“ златоградски търговец пък ни препоръча да се обърнем към Нели Янчева с въпрос дали заемът от 900 000 лева, който е посочен в справката на Антикорупционната комисия, е взет от турчин от Старцево.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Този Турчин е от Анадола и се прегръща със споменатите управляващи

    ОтговорИзтриване
  2. Този Турчин е от Анадола и се прегръща със споменатите управляващи

    ОтговорИзтриване
  3. ТОЗИ ТУРЧИН Е ОТ АНАДОЛА И ИГРАЕ ИГРИТЕ СИ СЪС СПОМЕНАТИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ.

    ОтговорИзтриване
  4. Златоградчани,как можахте да гласувате за този човек при тези факти?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I