24smolian.com/Коментари/Общество

ОбЗорът на седмицата няма как да не започне празнично.

Гурбетчиите се завърнаха и напълниха градове и села, семейства се събраха край трапезите, а приказките бяха най-удачен фон.

Защото из ефира бе тъпня на килограм.

Напоително ни бе представено посещението на Зеленски при папата. Евреин на крака при католик №1 като водеща новина в Източноправославна държава. Последва включване на ухилена до уши репортерка от пуст площад в Брюксел, за да ни предаде атмосферата. Такава нямаше, но поне вятърът си поигра с косите на жената. Де що имаше мома с микрофон се бе навряла в разни магазинчета, че да разберем как върви продажбата на пиратки и други гръмотевични неща за радост на ушите и зрението.

Дотук с изнасиленото новинарство от екрана.

Последваха традиционните коледни филми. Едни и същи всяка година по това време. Кевин Маккалистър пак бе сам вкъщи и то цели четири пъти. Излъчиха за N-ти път двама-трима бащи за Коледа, четири Коледи и прочие ленти, в които изобилстваха токати, псувни, хватки и еротични сцени, дори из тоалетни на заведения.

Коледа е шоубизнес. В това си амплоа реши да влезе и премиерът. Не му се получи, разбира се. Плямпа, плямпа, а в речта си нито веднъж не спомена Рождество.

Като новопокръстен езичник, който още не е в час.

Почивните дни отминаха, последвалите два работни бяха свързани с истинска пътна суматоха. Добре, че поне не се плащаше за Синя зона. 

Пак към новогодишния шоубизнес в Министерски съвет.

Премиерът, по съвместителство и академик, рекъл, че сме имали повод да празнуваме. Ама не заради Нова година, а заради някакво принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух.

От Австрия пак го опровергаха. Разговорите продължавали. Тези от Виена искали засилване на контрола по сухопътните граници и…, тук е „черешката на тортата“, България и Румъния да приемат търсещите убежище от Афганистан и Сирия.

Уж трябва да пазим границите от мигрантите, сега излиза, че трябва задължително да ги приемаме.

Имперското его на австрийците от край време причинява беди на човечеството, но съвсем за балами ни взеха. То вярно, че „сглобаджиите“ не са от най-умните…

Австро-Унгария започна първата световна война заради отстреляния си ерцхерцог, после австрийците със сълзи на радост приеха Аншлуса с нацистка Германия, но поне едно „Данке“ да бяха рекли на Бойко Борисов, че им прекара тръба за евтин руски газ през България, че в момента щяха да квичат като онзи северномакедонски репортер на снега „яйцата ми смръзнаа“.

Както и да е, неблагодарници, че и коварни. На ви Шенген, вземайте афганистанците…

Василис Карас починал от ковид. Роднини на певеца пък отвърнаха на новината: беше ваксиниран. В Гърция пак нахлузват маските. Войната в Украйна върви към логичен завършек, въпреки напъните на Тагарев, та отново вирусологията ще се настани на екран.

Като заговорихме за верноподаника на Украйна, из главата му бръмчели мисли как да смени името на авиобаза „Граф Игнатиево“. Вероятно ще я прекръсти на „Джо Байданово“. Като не можеш да съградиш нещо, рушиш създаденото. Като не можеш да увековечиш името си, сменяш на другите. Тя, тъпотията, край няма.

Като заговорихме за нея. Пиратки гърмят навред. По улици, от тераси, дори в контейнери за наслада на окото как хвърчат отпадъци.

Но голямото думкане тепърва предстои.

То ще продължи и през 2024-та. Без пиротехника. Нещата, които се задават вероятно ще увеличат родната емиграция. А е възможно към нея да се присъединят и висши партийни функционери.

Знае ли се…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I