24smolian.com/Политика

С 226 гласа "за", без против и един "въздържал се" (от ПП-ДБ)  на извънредно заседание  Народното  събрание реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) приключва неуспешно.

В неделя Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. По-късно в неделя вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет. Това поиска днес от трибуната и един от лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов, но думите му предизвикаха само смях и шеговити подвиквания „Още, още“.

От изказванията в парламента стана ясно, че вървим към предсрочни парламентарни избори през юни. Страх от този вот имат само в коалицията ПП-ДБ.

От днес следва втори ход с мандатите. Президентът Румен Радев ще трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ. Те ще продължат да се молят на ГЕРБ. За да се случи продължението на „сглобката“, втората политическа сила трябва да намери 121 гласа. Към този момент те имат 63-ма депутати.

Предварителните заявки на останалите политически сили са, че 49-ото Народно събрание е изчерпано и трябва да се премине към предсрочни парламентарни избори.

В случай, че с втория мандат не се намери начин за съставяне на редовен кабинет, президентът трябва да връчи третия мандат на някоя от останалите парламентарни групи - ДПС, "Възраждане", БСП или ИТН. Всяка една от тях обаче вече заяви, че ще върне мандата на държавния глава веднага, след като той бъде връчен.

„Започват уважавани хора, включително държави нечленки на ЕС, да се обаждат от името на господин Петков да ме натисне за вътрешния министър. Министри от други държави, което окончателно взехме нашето решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега колегите от ПП-ДБ имат своя шанс, те имат огромни възможности“, каза пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов относно провалилите се преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство с първия мандат.

"Аз се срещнах с лидерите на ПП Асен Василев и ДБ Атанас Атанасов в четвъртък и петък. В нашата парламентарна група и нашата партия никой вече не желаеше да разговаря с тях, защото те са се наслушали на обиди.

В четвъртък на господин Атанасов му казах, че правя всичко това да се случи (б.р. - да има правителство)", категоричен бе той.

"В събота премиерът Денков кани Мария Габриел в Министерския съвет. Тя казва това ние не можем да отстъпим (б. р. - МВР). Тогава академик Денков и казва "Без МВР не става, без това електронно управление - не". В неделя в два часа за последно изпращам Мария Габриел при Денков да му каже "Заради това приключваме днес". Тогава Денков и каза "Без МВР няма да стане, сложете Румяна Бъчварова". Мария се върна, ние дадохме пресконференцията", разказа още лидерът на ГЕРБ. 

"Първи компромис - Асен Василев остава. Втори - собственоръчно зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев така, както ме помоли Иван Костов заради Атлантическия съвет. Собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев така, както искат. Собственоръчно този министър, който ги изобличаваше за стотици милиони поръчки, за да не дразни, казах "Нека да е неговият министър", допълни още Борисов.

Отиваме на избори, всичко друго е фарс и мъка, нека да запазят достойнството си всички и да видим какво доверие ще ни дадат хората. Това заяви лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски в парламента. И още: „Според мен ПП-ДБ изчерпаха всички възможности да не се отиде на избори. Просто не трябваше да прекаляват с исканията си, които са несъразмерни на тяхната тежест и нямаше да отидем на избори. Ясно бяхме казали, ако се разберат, ние ще продължим да подкрепяме. България не е хубаво да изпада в безвремието на предсрочни избори".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I