Фермерът Ахмед осъди Областната дирекция по храните

24smolian.com/Общество

3 251 лева за тон заразено с бруцелоза говеждо. На тази цена ще бъде овъзмезден собственик на ферма в района кирковското село Бенковски. Ахмед А. осъди Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кърджали, съобщава в последния си брой печатното издание „Родопи voice“.

Делото пред Административния съд бе заведено с мотив, че умъртвените 18 крави на стопанина са били обезщетени далеч под реалната стойност.

Припомняме, че огнище на заразата бе открито на границата на областите Кърджали и Смолян през октомври м.г. 18 крави бяха убити във ферма. От ОБДХ определиха да бъдат изплатени на собственика 24 826 лева или по 2 634 лева за тон. Актът на обезщетение е за общо 9290 килограма говеждо.

Съдът обаче прецени, че стопанинът е бил прав и определи обезщетението да е в размер на 30 235 лева.

„Гледката беше ужасяваща. Отвратително е да гледаш как невинните животни се убиват целенасочено и как целият ти труд през всичките тези години отива на вятъра“.

Това сподели тогава за „Родопи voice“ Ахмед, чиято ферма се намира в махала Речка


„Всяка година ветеринари от район Кирково правят изследвания за различни болести на животните, които отглеждаме. Пробите от млякото на моите животни се оказаха съмнителни и затова се наложи и направата на кръвни проби, които се оказаха положителни. Ние до последно не знаехме кои и колко животни са заразени. Аз не бях във фермата, когато са дошли да умъртвяват животните. Обадиха ми се по-късно, че е дошъл багер, с който да се съберат говедата. Общо 18 са убитите животни, а на останалите са направени повторни изследвания като пробите от тях са отрицателни. Аз не мога да разбера защо пробите не са изпратени и до други клиники, а са направени само от кирковски ветеринари“, сподели още дългогодишният животновъд.

2 седмици след случая в друга ферма в района има положителна проба за бруцелоза. Правят се изследвания и на останалия добитък. По-късно, с решение на Областната дирекция по безопасност на храните, общо 14 животни, от които 8 крави и 6 бивола, са изведени пред погледите на стопани, ветеринарни специалисти и полицейски служители, за да бъдат транспортирани до кланица в региона. „Ветеринарите, които извеждаха животните, ни обясниха, че заразата се предава само чрез месо и мляко, затова можем да бъдем във фермата без маски и ръкавици. След това натовариха животните и ги закараха в кланица. Ние ги попитахме защо се карат там и така няма ли заразата да продължи да се разпространява, но те отговориха, че след термична обработка месото става годно за употреба и консумация. Защо тогава не ни дадоха месото ние да си го сварим? От фирмата ни изплатиха по 50 ст. на килограм, а останалите 2,20 лв. ще получим като обезщетение от държавата. За нас това са твърде малко средства, като се има предвид и теглото на животните, и това, че някои от тях бяха бременни“, сподели тогава стопанката на фермата Айше Али.

Наша проверка установи, че според европейски регламент, пътят на заразени с бруцелоза животни е или към екарисаж, или към кланица.

На снимките:

-Избиването на животните във фермата в Речка

-Изваждане на заразени жговеда към кланица в Родопите

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I