24smolian.com/Коментари/Политика

4-те жени от ГЕРБ и лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), които преговаряха седмица и кусур, нямат никаква добавена стойност за създаването на кабинета „Мария Габриел“ (поне този в приемната на Президента). Важните са американският посланик Кенет Мартен, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и, разбира се, лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Единствените думи на политик, изречени в понеделник, които получиха 100% покритие в късния следобед на 19 март в Президентството, са именно на Пеевски. „Обръщам се към лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов и Кирил Петков: Времето за игри и надигравания приключи. Бъдете на висотата на лидерството си като национално отговорни държавници и политици и направете всичко възможно да постигнете съгласие и да излъчите правителството, от което имат нужда държавата и хората.

Това, че управлява коалиция е единственото сигурно и ясно нещо от деня, в който положи клетва правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ. На хората е ясно, че това е коалиция и аз го потвърждавам, като лидер на партия, която даде своята подкрепа в името на стабилността и сигурността на България.

… В петък проведох разговори с  ПП-ДБ за съгласуване на текстовете, които касаят квалифицираните мнозинства и заедно изработихме много добри текстове, които бяха одобрени от ГЕРБ.

От това съгласие ще произтекат най-важните реформи, които започнаха с промените в Конституцията - реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

Това е продължение на съгласието, постигнато за промените в Конституцията и, както неведнъж сме заявявали - ще подкрепяме правителството, докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани.

Затова, седнете, подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС.

Време е за едно ново начало за България, което ние като лидери на партиите си дължим на хората и ДПС ще работи за това“, обяви в понеделник лидерът Пеевски и всичко случило се в залата, с присъствието на президента Румен Радев, Мария Габриел и другите от Жени ГЕРБ, изглеждаше като чуто, мъдро премислено и преминато към изпълнение в името на България.

Но Мара от Хаджидимово, както са я наричали, когато навремето Цветан Цветанов я довел в ГЕРБ с една Ева, за да разнасят кафета и папки, излъга президента, че има списък с министри. Половината не са дали съгласие за присъствие в проекта за кабинета „Габриел“, а възприетата от президента като бъдещ министър на образованието Катя Панева дори не познавала послушната на Бойко Борисов номинирана за премиер.

 

***

 

Ясно е като бял ден – Мария Габриел, която отдавна беше надскочила сянката си в политиката, се самоуби политически (по европейски стандарти).

Не че тези от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не заслужаваха такъв шамар, но плесницата е и за демокрацията у нас, а и за всеки избирател. После се чудят защо хората в България са пасивни на избори?!

Защото на хората им дотегна от чиновническо говорене, чиновническо мислене и чиновническо изпълнение. Има и много мирис на пари, но те не са за избирателите и България!

 

***

 

А още от неделя замириса на аматьорски изпълнения за отговорния момент.

Бойко Борисов декларира, че всички в ГЕРБ искат вече предсрочни избори, само той настоявал за правителство с ПП-ДБ. Не сме в Русия, нито в Северна Корея, а на всичкото отгоре Борисов не иска да ходи на лидерска среща, че дори не вдига телефона на Кирил Петков;

Борисов тръби за споделена отговорност, иска 1:1 състав на кабинет, а в същото време от 19 министри някак странно оставя 11 на ПП-ДБ. Банкянска аритметика!;

Лидерът на ГЕРБ маха най-дразнещия в „сглобката“ – Тодор Тагарев, а оставя в списъка „Габриел“ най-слабите министри на ПП-ДБ – на туризма и на спорта (Борисов дори не можа да запомни имената им за 9 месеца);

Президентът казва „Имате 7 дни“, Мара от Хаджидимово реагира: „Давам само 24 часа“.

И т. н.

 

***

От днес нататък оцеляването на ПП-ДБ като политически формации и след следващите парламентарни избори зависи само и единствено от вот „2 в 1“. Ако са преглътнали унижението и не им дреме за срама и скорошно „политически умрял“, нека се пазарят и в следващите дни.

В Народното събрание пък е отворен трансферен прозорец. Налага се заради новата аритметика, без която кабинетът, посочен от Бойко Борисов, не може да мине. Дали ДБ ще прецака ПП; дали Асен Василев ще извърти маньовър, който ще озадачи дори Кирил Петков; дали от опозиционните формации и окапали от тях депутати няма да покажат „любов“ към ББ и да кръшнат от важното парламентарно заседание, за да падне кворумът…

 

***

 

И нещо към Асен Василев:

Мария Габриел не е „красивото лице на мафията“. Ако е имало някакво красиво лице при президента, то това е Рая Назарян.

Другата е просто Мара от Хаджидимово, която надскочи боя си в политиката. И следва приземяването й.

 

***

Колкото да американския посланик, вчера той излязъл от Президентството малко преди връчването на мандата. Ако Кенет Мартен е бил при Румен Радев само заради връчването на награда на някакъв друг дипломат, то ключовата фигура за случващото се най-грозно в българската политика е Галя от Посолството. Което е още по-лоша атестация за Бойко, Киро и останалите.

 

***

Ако бяхме Германия или друга по-стара демокрация, тази сутрин Мария Габриел щеше да прочете прощално слово и да се пенсионира. Щяхме да броим политически трупове.

В България, страната на „очаквай неочакваното“, истината закъснява, но винаги идва, както казва геният.

Гробарското говорене може да се отложи най-много до европейските избори.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I