Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

„Селянин по душа индивид с недостиг на мисъл и култура, дори на ракета да се качи, пак ще си остане същият. Въпросният е само на „Порше“ и вижте как е спрял“.

Коментар в хорово изпълнение в социалните мрежи за родопчанин, избиращ паркинг за колата си все по тротоари и зелени площи. Дали в Родопите или в Пловдив, без значение. Важи навсякъде. Манталитет. Мислене. Тенекиите, марката, правят човека голям, не интелектът, не правилата.

„Ако този смята, че като кара „Порше“, законите не важат за него,  няма място в Пловдив. Той очевидно трябва да си припомни, че Законът е за движение по пътищата, а не по тротоарите. И ако в Кърджали може да спира като бей, то най- добре е да ограничи пътуванията си в страната“, коментираха пловдивчани.

Причината: Панамерата е пред входа на блока в панелния квартал „Тракия“. Снимки на същото превозно средство в нарушение е имало бол и в областния град Кърджали, чиято регистрация носи автомобилът.

Марката решава паркомястото, не хората. Това е разбирането…

 

„Хиляди новограждани дойдоха…“

 

„Хиляди новограждани от планината дойдоха да живеят в Пловдив. Имам чувството, че тези хора до този момент са яли дори супа с шепите си. Гребали като в елак. Няма такива ниско възпитани хора“, споделя пловдивчанин за инвазията от планината към Горнотракийската низина. Звучи гадно, сякаш произнесено от потомствен аристократ, но мнение.

„Порядките им го доказват. Не знаят правилата за движение, паркират където намерят, хвърлят торби с боклук от терасите. Като им направиш забележка и се почва разправията. Наперени, надъхани…“, допълва.

 

В джоба кеш и бягството

 

„Много хора избират да купят жилище в Пловдив, София, Варна, Бургас. Нашенци търсят по-големи градове с повече капацитет, по-добър статус за живот, повече забавления. Родопите не могат да предложат това. В същото време това са хора с възможности, кеш пари, не разчитат на банкови заеми. Харесват-купуват. Най-добрите клиенти“, споделя брокер на недвижими имоти под тепетата.

 

Дойде с диалекта и гаража

 

„Съседът ми говори с такъв диалект, че понякога едва го разбирам. Усвоил е само думата „майна“ и я употребява след всяка втора родопска дума. Чудесен човек иначе. Само че си пльосна тенекиения гараж на зелената площ до блока. Докарал го от село, вика. С 20 маневри си вкарваше автомобила вътре, запушваше улицата. И така две години, докато не изчистиха всички тези железарии. Трябва да има воля общината, за да се справи с нахлуването на селяните по душа, че става страшно. Още малко и огнище за варене на буркани щеше да си направи“, споделя пловдивчанин за неделинец. Двамата са комшии в жилищна кооперация в „Кичука“.

 

Всеки бяга от Смолянско

 

Разрешителни за строеж на 11 сгради с 12 жилища в тях и 2 964 кв.м разгърната застроена площ (РЗП) и на 35 други сгради с 13 084 кв.м РЗП са били издадени от местните администрация в област Смолян в края на миналата година.

Това сочат данните на Националната статистика. По този показател областта е на едно от последните места в страната.

В Кърджали за същия период започва строежът на близо 800 нови жилища.

Извод: От Смолян бягат, в Кърджали пристигат.

 

Огромно търсене, много продажби, постоянен скок на цените

 

Така се обяснява строителният бум в Източните Родопи. Между 800 и 1000 евро е цената на квадратен метър в областния град Кърджали, а блокове не спират да никнат навсякъде. Едва ли вече има жител край Арда, който да не може да се похвали с поне две жилища. А не липсват и рекорди.

 

„Имам десет апартамента, всички ги давам под наем.

 

В момента дори строя къща“, посочва родопчанин. Имотите са в Кърджали. Мъжът е инвестирал всичко спечелено в недвижимо имущество.

„Хората се притесняват от инфлацията не само в страната, но и зад граница. И влагат готовите пари в нещо, което да им даде сигурност. В един момент не изключваме възможността пазарът да се пресити и жилищата, шеговито казано, да станат повече от населението. Тогава може да се очаква спукване на балона и цените рязко да паднат. Когато всички станат продавачи, кой ще е купувачът, се пита. Разбира се това е само вероятност“, коментира пред екипа ни брокер. Имоти в Кърджали се купуват от хора от цялата област, включително и от Смолянските общини.

 

Двойна е печалбата за инвеститор

 

„Ако се вложи един милион в изграждане на малка кооперация, ще се спечелят два. Покриват се разноските и чисто остава един милион. Горе-долу такава е сметката. Въпреки увеличението на строителните материали, то се компенсира със скока на квадратния метър. Помните как се увеличаваше. Преди десетина години той бе 350 евро, достигна 500, вече надхвърля 1000 евро“, коментира отлично запознат с калкулациите в бранша.

 


Преди и сега

 

„Преди десетилетия Кърджали беше двойно по-голям град откъм население. Сградите бяха по-малко, автомобилите също. Сега е обратното. В този град не живеят повече от 30 000 души. Блоковете обаче са в пъти повече отколкото преди, коли навсякъде. Никакъв контрол. Строи се на всяка зелена площ, стари автомобили блокират улици и паркинги. Пред блокове се слагат гаражи и няма сила, която да ги премахне. С други думи-двойно по-малко хора, двойно повече проблеми. Как става? От липсата на контрол през последните десетилетия и това, че всеки си прави каквото иска. През последните 20 години този град се превърна в символ на занемареност и строителство. За какво? Трупат се пачки от комплексари, които си мерят тухлите и тенекиите на колите. Хиляди хора избягаха от този град. Други ги заместиха.

 

Но от селата, с примитивния си манталитет.

 

Градът стана мръсен и гнусен не защото не се чисти, а защото всеки тъпунгер си хвърля отпадъците през терасата и изобщо, където му падне. Това е истината. Подмени се населението. Има хора, които трудно три правилни изречения могат да сглобят, но разчитат на „думите“ от лъскавите автомобили, докато са работили на запад някаква си дейност. Но тук са с претенции. Нисък интелект. Мислят, ча оскубаните вежди и брадите, силиконът и хиалуронът, правят човека. Не, постъпките му“, разсъждава възрастен мъж от Кърджали.

Всеки сам може да прецени.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I