Жельо Михов/24smolian.com/Коментари

На Шипка никога не е спокойно. Там неспокойният дух властва. Там е върхът на отчаяните, на смелите и истински свободните. Затова място за прислуга няма.

Замисляли ли сте се защо премиерите на България не се качват никога на 3 март там? Веднъж го стори Кирил Петков и НСО го бранеше от снежни топки. Борисов така и не посмя. Преди години го направи и Станишев, но не на върха, а на сцена до крайпътните ханчета долу. И бе бурно освиркван.

Защо това все се случва на нашите управници? Отговорът вече бе посочен по-горе. Шипка е място за свободни, не за лакеи.

3 март и този връх чутовен са свързани навеки. Без Шипка нямаше да има Светистефанова България. 3 март поставя началото на един идеал. Този договор, подписан в Сан Стефано, определя границите на България спрямо тези на Българската екзархия, тоест цялото етническо българско землище. Този договор бе поруган, отменен, заместен на Берлинския конгрес. Когато днешните ни партньори показват, че не желаят на Балканите нова държава с подобен мащаб. Руската империя е длъжна да се примири. Вече е загубила над 200 000 войници и офицери по време на войната на двата фронта – Дунавски и Кавказки. Не може да рискува нов конфликт с Великобритания, Франция, Германия. Берлинският конгрес ясно показа какво е отгошението на Европа към България и изобщо към тази част на континента. Сега не е по-различно.

3 март обаче подпечатва тази мечта за Светистефанова България.  Отказът от тази дата като Национален празник е поругаване на идеалите, кръвта и мечтите на поколения истински патриоти. На цял един народ.

3 март е празникът на честта, не на безчестието. Затова е недолюбван, затова, когато наближи, излизат от дупките си всички противници. Тези, които ги е страх да стъпят на Шипка по това време на годината. Страх ги е и от надписа на плочата в нозете на безмълвните лъвове. Страх ги е дори от тях.

Шипка е за смелите и свободните…

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I