24smolian.com/ Общество

В рамките на международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ, която тази година протече в дните от 20 до 24 февруари, се проведе конкурс за иновации по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепа на Министерството на земеделието на Република България.

С Диплом за иновативен продукт е отличен „Спред със слънчогледов  протеин и екстракт от мащерка“, разработен от авторски колектив: гл. ас. д-р Албена Пържанова и гл. ас. д-р Ангел Илиев от Института по консервиране и качество на храните в Пловдив.

Предложеният иновативен продукт представлява емулсия обогатена с протеин от слънчоглед и маслен екстракт от мащерка. Екстрактът от мащерка съдържа полиненаситени мастни киселини, богат е на каротеноиди и на съдържание на хлорофил. Протеинът от слънчоглед е богат на незаменими аминокиселини с аминокиселинен профил много близък до този на протеина в човешкият мускул. С разработване на този продукт се цели получаване на нови емулсионни продукти с подобрена хранителна стойност и здравословен ефект. Чрез създаване на иновативният продукт се дава възможността да се използват протеини получени от слънчогледово семе и екстракти от лечебни ароматни растения, които да бъдат вложени в емулсионни продукти. В получения нов емулсионен продукт са интегрирани ценни компоненти с висока хранителна стойност.

Иновативният продукт съдържа следните съставки: минимално преработен протеин от слънчоглед и маслен екстракт от мащерка.

Характеристики на съставките с естествен произход, вложени в емулсионния продукт:

-       Слънчогледов протеин;

Минимално преработеният протеин от слънчоглед представлява преципитиран извлек от слънчогледово семе добит посредством екстракция чрез слабо киселинен високосолеви разтвор и концентриран посредством изоелектрична преципитация. Минимално преработеният слънчогледов протеин съдържа 60% слънчогледов протеин, 30% вода и под 10% сол, лимонена киселина и ниско молекулни компоненти на слънчогледовото семе като захари фенолни киселини и др. Полученият протеин притежава много добър аминокиселинен състав. Съдържа следните незаменими аминокиселини намиращи се в слънчогледа: Threonine 3,4%, Methionine 1,9%, Phenylalanine 5,6%, Histidine            3,1%, Lysine 2%, Valine 3,6%, Isoleucine 3,2%, Leucine 6,2%. Общо незаменими аминокиселини 29%.

-       Маслен екстракт от мащерка;

Екстрактът от мащерка съдържа полиненаситени мастни киселини, каротеноиди и хлорофил. 

Мащерката (Thymus Linnaeus, 1753 г.) е от семейство Устноцветни (Lamiaceae), род Мащерка (Thymus). В иновативния продукт е използван идентифициран вид Thymus callieri Borbás ex Velen – калиерова мащерка с произход община Доспат, подрайон Западни Родопи, местност гр. Доспат. Географски координати: Lat. 41.66583; Lon. 24.159444, надморска височина 1214 m, идентификационен номер на екземпляра: SOM 176971.

Мащерката съдържа флавоноиди, бета каротин, които обезвреждат свободните радикали, причиняващи увреждане на организма. Източник е на желязо и манган, както и на калций и диетични фибри. Лечебното си действие дължи на етеричните масла, терпените и терпеноидите, които съдържа. Монотерпените са съединенията, които придават специфичен вкус и аромат на мащерката. Антимикробната и антиоксидантна и активност я прави приложима в храни за запазване на състоянието им.

Експериментално е установено, че мащерката, която е използвана в иновативния продукт съдържа: протеини 9,90%, липиди 17,44%, въглехидрати, от които глюкоза 0,89 g/100g суха суровина, фруктоза 0,51 g/100g суха суровина, хролофил 28,16 µg/g сухо вещество, каротеноиди 95,61 µg/g сухо вещество, пепел 5,57% 100 g сухо тегло.

Съставен е рецептурен състав и технология за производство, в резултат на което е получен продукт с увеличен биологичен потенциал и здравословен ефект, висока хранителна стойност, добри органолептични показатели, които да отговарят на нормативните документи.

Продуктът е разработен със съдействието на фирма Екс Сийд ООД и ФНИ по Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти – 2022 г. с договор № КП-06-М67/2 , от 12.12.2022 г. и тема на проекта: „ Възможности за увеличаване на биологичния потенциал, здравословен капацитет и функционални активности  на емулсионни дисперсни системи чрез влагане на растителни екстракти от лечебни ароматични растения“.

Дейността се извършва в базова организация „Институт по консервиране и качество на храните”, Селскостопанска академия, Пловдив, България.

Във връзка с плана за широко разпространение на резултатите от Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания на млади учени и постдокторанти– 2022 г. Предвидено е резултатите от научните фундаментални изследвания да бъдат представени с научни съобщения в различни медийни източници. 

На снимката: Спред със слънчогледов  протеин и екстракт от мащерка

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I