Самуил Крумов/24smolian.com/Лично мнение

Един български политик, който блесна на сцена за съвсем кратко време, след което приключи безславно, бе казал „България е НАТО и НАТО е България“.

Беше служебен премиер, министър на отбраната, партия еднодневка създаде.

Преди няколко седмици военният министър Тагарев казва „Да се готвим за война, да!“.

Каква война, с какво и срещу кого? Когато страната ни бе готова за военен конфликт, това бе за последно в края на 80-те години. Въоръжена до зъби армия. След това я съкратихме, премахна се казармата, ракетите бяха нарязани, танковете подарени. И всичко заради това да влезем в поредния военен съюз.

Но дори тогава, въоръжение и мотивирани, никой не желаеше война. Няма нормален човек, който да си пожелае подобно нещо.

В момента явно има такива...

 

***

 

В Сърбия отбелязаха Деня в памет на жертвите на агресията на НАТО през 1999 г.

Нека знаем, че никога няма да влезем в НАТО, че ще запазим и защитим военния си неутралитет. Минаха 25 години от бомбардировките на НАТО, но Сърбия все още не се предава и не се съгласява на разчленяване. Първата бомба на НАТО, която уби сръбски войник, падна в Прокупле. Тя уби Бобан Неделкович. Баща му каза едно нещо, с което, струва ми се, всеки баща ляга и се събужда, особено в трудни моменти. И това е - кое е по-важно за вас? Дете, син или държава? Дете или родина? Дори когато се случи най-ужасното нещо, което можеше да му се случи, той не можеше да отговори на този въпрос. Има малък народ в Европа, в малка страна, в малка територия, която все още се гордее и държи с достойнство, която не се съгласява на окупация и на заповеди отстрани. Малка, но горда нация, която иска бъдеще за себе си и децата си, такова, каквото народът му го е определил, обяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

 

***

 

Дали ще доживеем да чуем подобни думи от български управник? А не само угоднически физиономии, примирение и страх…

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I