24smolian.com/ Политика

Държавният глава Румен Радев връчи папката с мандата за съставяне на служебен кабинет на председателя на Сметната палата Димитър Главчев. 

Припомняме, че късно снощи президентът определи именно него за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията.

„Искам да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, постигнаха своята съкровена цел, да ограничат максимално президентската институция.

Благодаря на г-н Главчев, че се съгласи. Най-малкото да се нагърбиш с управлението по време на войната в момента и политическа криза… съвсем не е достатъчно да си част от държавната администрация, да смениш своя офис с този на премира. Трябва да имаш психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази задача“, продължи президентът.

Благодаря на всички кандидат премиери, които се отзоваха на моята покана аз разговор. Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естествено, които те споделиха, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този пост. 

Съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени, без изобщо да мислят за нея.

Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия“, заяви Радев. 

Президентът призова Димитър Главчев да изпълни мандата най-късно до следващата събота. 

„Няма как да съм готов с кабинет. Вчера разбрах за мандата. Разумният срок е една седмица. Ще търся министри, които са експерти, и които са равноотдалечени от политическите сили. В самите министерства има такива експерти, които ще се нагърбят с тази нелека задача", каза пред журналисти определеният от президента кандидат за служебен премиер Димитър Главчев. Той посочи, че ще работи за избори „2 в 1“, за да се спестят средства и време на избирателите. Главчев допълни, че ще подходи отговорно към задачата, тъй като не желае да се стига до конституционна криза.

Очертава се изборите „2 в 1“ да бъдат на 9 юни.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I