24smolian.com/Общество

Близо 5000 души са посетили през месец март обновения и модернизиран Планетариум в Смолян след откриването му на 29 февруари, съобщи директорът Цветелина Генчева. Прожекцията са гледали 2218 деца,  2258 възрастни и 13 чужденци.  

Отделно 2404 смолянски ученици към момента са посетили безплатно звездната институция. Това е по инициатива на кмета Николай Мелемов. Всички училища и детски градини в община Смолян по график посещават звездните спектакли без да купуват билети.

Към екипа на Планетариума вече е назначен на пълен щат един физик.

От 1 април се излъчва и новият звезден спектакъл „Две малки парченца стъкло - невероятният телескоп“. Той проследява двама студенти, докато общуват с жена астроном на местно звездно парти. По пътя учениците научават историята на телескопа от модификациите на Галилео до детски далекоглед – с помощта на две малки парчета стъкло, чак до изстрелването на космическия телескоп Хъбъл на NASA/ESA. Тази прожекция ни разкрива чудесата и откритията, направени от астрономите през последните 400 години, посочи Генчева.

За първата седмица на април са направени почти на 100 процента резервации. Потокът от хора не спира. Има групи от цяла България и много ученици, които карат пролетната си ваканция в Пампорово. 

Планетариумът си остава най-популярната туристическа дестинация в региона. Едно магическо място, където имаме възможност да се докоснем до необятния Космос, да се потопим в звездната атмосфера и да изживеем невероятни емоции, търсейки непознатото във Вселената.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I