Михаела Илиева/24smolian.com/Общество

Има места, които всеки пътешественик иска да посети, всеки художник да нарисува, всеки поет да опише и всеки фейсбук маниак да снима.

Едно такова място е крепостта "Устра". Тя се намира на висок скален рид до джебелското село Устрен. За да стигнете до самия скален комплекс, трябва да поемете по черния път към едноименната хижа, а след нея трябва да продължите пеш по тясна и стръмна пътечка още около 700 метра до върха на самата крепост. Няма как да не отбележим, че това е едно от малкото места в Родопите, за което не са пестени средства и на всеки 100 метра от изкачването има указателни табели. Разбира се, по склончето ще се натъкнете на различни видове горски цветя и на една табела, част от маршрута на популярното  състезание "К3 Ултра", така че може да се каже, че изкачването си е само за истински маратонци.

Колкото по-близо сте, толкова по-красиви картини ще се откриват пред вас. Гледката отдолу е също толкова невероятна, но силно препоръчваме да се изкачите по самите скални стълбички и да стигнете до върха на крепостта, защото там ще може да видите истинската красота на мястото. Целият комплекс е наситен от високи скални монументи, кули, арки и множество останки от резиденции и други помещения. Най-интересни са обаче крепостната стена с изсечената в средата дупка и останките от почти разрушените подпорни стени и помещения. На където и да се погледне се откриват невероятни гледки - ту на скални форми, ту на красив природен пейзаж.

"Крепостта "Устра" носи името на върха, на който се намира и се издига  на 114 метра височина. Строена е през Средновековието и през по-голямата част от съществуването си е била под византийска власт. За кратко е била върната на цар Симеон, а после му е била отнета бързо заради стратегическото си място над околността. Общата площ на крепостта е 1,2 дка, а в нея се открояват три етажа с една полукръгла и две правоъгълни кули. Ясно са очертани и 8-те жилищни и складови помещения. Има и доста високи места, до които човек не може да достигне", споделиха за 24rodopi.com местните.


Оказа се обаче, че въображението на хората е по-голямо дори от самата крепост, затова от време оно се носят легенди за това място. Една от тях е свързана с прастар ритуал за вграждането на жив човек при строежа на мост, къща или друга постройка. Така и тук, легендата разказва за трима братя, които строели крепост, но тя се разрушавала от невидима сила. Местен мъдрец посъветвал момците да изсипят пепел до крепостта и да видят какъв образ се отбелязва върху нея. Върху пепелта се получил човешки крак. Братята решили да вградят образа на най-малката снаха, за която хубавите думи не свършвали - хем била красива, хем работлива. Мъжът й със сълзи на очи я примамил, като й казал, че си е изпуснал пръстена на строежа. Девойката се навела, а другите двама братя пуснали камък над нея и така я вградили. Легендата разказва, че и до днес някъде из крепостта се стича кърмата на невястата…

И колкото и тъжна да е легендата, няма как да не останете впечатлени от магичните гледки, от силния вятър на върха, носещ усещане за свобода и спокойствие. Може би това е едно от малкото места в Родопите, за които всеки турист е с положителни оценки и мнения, а всеки фотограф със стотици зашеметяващи кадри.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I