24smolian.com/Общество

Той е средностатистически родопчанин. Живее в панелка, притежава три автомобила. Един раздрънкан „таралясник“ за работа, една малка кола за съпругата, трето превозно средство за семейните пътувания. Но той има и гараж. Наследство от родните баири. Домъкнал го е от село и поставил пред блока в града. Вътрешността на ламарините е празна. Там превозни средства няма и никога не са обитавали пространството. В средата на гаража има барбекю. На него родопчанинът приготвя скарата за семейството, за да не вмирисва панелното апартаментче. Пуши от дебрите, той прибира мръвките в тенджера. После заключва и я отнася у дома.

Семейство, заемащо 4 паркоместа.

Други пък са превърнали гаражите в складове и кокошарници…

 

По половин автомобил на човек

 

B cтpaнитe oт Eвpoпeйcĸия cъюз имa cpeднo пo 0,56 лeĸи aвтoмoбилa нa чoвeĸ, пoĸaзвaт дaннитe нa Eвpocтaт. B paмĸитe нa блoĸa ce зaбeлязвaт cepиoзни вapиaции - oт 2,34 ĸoли нa чoвeĸ във Baлe д'Aocтa, Итaлия, дo 0,08 в Maйoт, Фpaнция.

Анализът сочи, че нaй-мoтopизиpaнитe peгиoни в EC ca били Baлe д'Aocтa, c 2339 ĸoли нa 1000 житeли, cлeдвaни oт aвтoнoмнa пpoвинция Tpeнтo, c 1431 ĸoли и aвтoнoмнaта италианска пpoвинция Бoлцaнo c 935 ĸoлa. Oт дeceттe нaй-мoтopизиpaни peгиoнa шecт ca в Итaлия, a пo eдин имa във Финлaндия, Гъpция, Hидepлaндия и Чexия.

B Бългapия нивoтo нa мoтopизaция e мaлĸo пoд cpeднoтo зa EC. Тоест по половин кола на калпак.

 

Как е в Родопите

 

Около 60 971 МПС има регистрирани в област Кърджали, малко над 50 000 в област Смолян.

Данни отпреди две години. Сега нещата по пътната инфраструктура стоят другояче.

Тенденцията е по близо 2000 нови МПС на година.

 

Проблемът

 

Мащабното строителство. То е огромният прблем. Нови блокове, без паркинги. Строи се на всяка свободна зелена площ. Гаражите са едва по пет-шест на кооперация. Всички автомобили са на улицата, съседната, пряката, булеварда…

„Не може да се излезе на главния път от паркирани и зарязани автомобили. Има такива, които от години не са премествани. Няма видимост. Градът е претъпкан. Гаражите бяха премахнати, но простотията остава“, посочва водач в Кърджали. Градът, приютил хора от всички общини от две области.

 

Как се взема книжка…

 

„Даваш 6000 лева и вземаш успешно теоретичния изпит за шофьорска книжка, без дори да се явяваш!“-тази схема приложил мъж от чернооченско село, представяйки се за инспектор в Областния отдел „Автомобилна администрация“ (бившата ДАИ) . С нея успял да натрупа пачките от мераклия за водач от Родопите.

Измамата била извършена през август 2022-ра година.

Съдът призна за виновен „инспектора“, като му наложи условно наказание – „лишаване от свобода“ за срок от една година.

За информация: през февруари м.г. пък бе проведена операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Борба с организирана престъпност“ в „Автомобилна администрация“. Бе разкрита корупционна схема при провеждане на изпити за издаване на свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства. При нея бяха задържани двама души. Единият от тях служител в отдела, а другият автоинструктор, който се явявал посредник.

Според разследващите тогава, кандидатите за водачи на МПС, които са си платили за шофьорска книжка извън правилата, се обличали със специална риза, оборудвана с технически средства, така че верните отговори да бъдат диктувани на изпитвания.

Това бе разкрито след акцията от началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Областната дирекция на МВР.

Преди самия изпит всички явяващи преминавали през детекторна рамка, която индикира за наличие на непозволени предмети. Въпреки това кандидатите са допускани.

Извод: Много автомобили, менте водачи, тарикатлък навред.

„Родопи voice

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I