Михаела Илиева/24smolian.com/Общество

Бюст-паметник на отец Атанас Аролски ще бъде открит на 15 юни в родопското село Хвойна.

Отец Ароски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните си години е прекарал като свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево.

За хората, които са се докоснали до него, той е истински библейски мъдрец с възрожденски дух. Заради моливите си още приживе се е смятало, че е почитан от християни, и от мюсюлмани.

Отец Аролски е роден през 1919 г. в село Павелско и 70 години служи на Господ и на вярващите в Родопите.

Издигането на този паметник е по инициатива на жителите в селата, за които е отговарял като свещеник, преди да приключи земния си път.

Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местния пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът. Литургията ще бъде отслужена в местната църква от отец Апостол Аролски. Официалното откриване на паметника ще бъде в 11 часа.

Паметна плоча с името на отчето вече има и в Златоград по инициатива на жители на града и църковното настоятелство.

Отец Аролски умира на 95-годишна възраст. Погребан е в двора на църквата „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна. И до днес гробът му е посещаван от стотици миряни.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I