24smolian.com/Общество

Традиционната акция на полицията  „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ е в ход и ще продължи до края на месец август, съобщиха от полицията.

Целта й е по време на лятната ваканция да се обезпечи сигурността на децата като различни участници в движението. В ОДМВР-Смолян е създадена организация за провеждането на специализирани полицейски операции, които ще са насочени към  неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи, особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

При установяване на водачи на велосипеди (над 12 г.), които управляват пътни превозни средства по тротоари или пешеходни пътеки, както и при други установени нарушения на ЗДвП от деца, ще се прилага Законът за движение по пътищата при спазване разпоредбите на чл. 26 от Закона за административните нарушения и наказания.

Създадена е организация за взаимодействие с органите на „Автомобилна администрация“, РУО и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци.

Ще се извършват инструктажи на водачите и ще се проверява за недопускане управлението на автобуси от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози водачи. Ще бъдат извършвани проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.


До 15 септември ще се провежда и традиционната акция на полицията „Безопасно лято“. В този период в дните петък и събота от 14 ч. до 21 ч. и според интензивността на трафика ще се организира подпомагане на движението.

Във връзка с отбелязването на 29 юли, който е Ден за безопасност на движението по пътищата, и стартиралата акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ се проведе съвместно мероприятие с деца от образователен център „Мекс академи“ и сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Смолян, посветено на безопасността на движението по пътищата. Под формата на забавна беседа, служители от пътна полиция обясниха на децата основните правила за безопасност при движение по пътищата. Полицейски инспектор Николай Митрев им показа как да различават истинския полицай, ако той не носи униформа, като им демонстрира полицейската си значка. Децата гордо показаха собственоръчно направените от тях полицейски значки, които бяха закичили на гърдите си. Децата играха роля на истински полицаи, като спираха водачите и им даваха брошури, които сами са изработили. Брошурите включваха „10-те златни правила за внимателния шофьор“. Те отправяха послания, като „Шофирайте така, сякаш всяко дете на пътя е Вашето!“, „Нека животът винаги да бъде с предимство!“.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I