Областният управител Недялко Славов ръководи заседание, на което се проведе  обсъждане на областно ниво на Проекта на Концепция на Закона за социалните услуги.
„Още при съставяне на коалиционното правителство между ГЕРБ и Обединени патриоти, част от основните управленски приоритети бяха поставени и насочени към социалната сфера. През изминалата една година дейността в конкретното изпълнение на тези приоритети стартира под ръководството на Министерството на труда и социалната политика, за да се стигне до решението от 31 януари 2018 година, когато министър Петков утвърди пътната карта и постави основата на кардинална промяна в законодателството в областта на социалните услуги. Целта на тази пътна карта, която бе утвърдена, е в процеса на разработване на новото законодателство да се осигури абсолютна яснота за принципите и процеса на обсъждане на новия закон, какви резултати се очакват от промяната в законодателството, както и бъдещите методи на работа и съгласуване, и не на последно място – максимално привличане на заинтересованите страни в процеса на обсъждане. Разработването на новия Закон за социални услуги е един от основните приоритети в областта на социалната сфера. Целта на този закон е да уреди специфичните обществени отношения, свързани с предоставянето, ползването, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги. Поради значимостта на тези теми, е важно бъдещата визия на Закона да бъде подложена на задълбочени обществени обсъждания, които се провеждат във всички области на страната по указания на министъра на труда и социалната политика", посочи Славов.
Директорът на РД „Социално подпомагане" Петя Пампорова представи новата Концепция на Закона за социалните услуги. Тя наблегна върху новите моменти, като отбеляза, че се предвиждат активни мерки за развитие на социалните услуги, така че да бъдат обхванати всички уязвими групи. Социалните услуги ще бъдат групирани на универсални, специализирани и високоспециализирани, като всяка нужда ще бъде индивидуално оценявана и ще има мониторинг върху постигнатите резултати на база на поставените цели. На общините ще се делегират повече правомощия с цел предоставяните услуги да бъдат максимално близо до дома на потребителите. Това изисква общинските центрове да осигурят и развиват кадрови ресурс, който може да отговори на индивидуалните потребности на ползвателите на социални услуги.
Стремежът на концепцията е да се създаде такава правна норма, която да осигури по-лесен достъп до социалните услуги, тяхното по-добро качество и ефективност и интегрираност на подкрепата. Националната карта на социалните услуги ще се формира на базата на анализа на потребностите.
В режима на дискусия всички участници в общественото обсъждане, които представляват заинтересованите страни, дадоха препоръки, предложения и споделиха своите притеснения.
Славов призова участниците да предоставят в Областна администрация Смолян до 9 юли сутринта в писмен вариант своите предложения и коментари. След тяхното обобщение на областно ниво, те ще бъдат предоставени на вниманието на работната група към министъра на труда и социалната политика, в която участват и много организации от неправителствения сектор.
    

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I