Жители на 7 населени места от Родопската яка край Пловдив показаха, че няма да отстъпят в битката за здравето си и за роден край без прах, шум и взривове!
Десетки жители на град Куклен и селата Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Гълъбово и Цар Калоян, подкрепени от кметове, проведоха мирен протест пред Посолството на Швейцария у нас, за да кажат „Стоп на кариерите в Белащица!”. Те внесоха обръщение с искане за среща с посланика на конфедерацията у нас - г-жа Мюриел Коен, за да й разкажат за наболял проблем, който е немислим да се случи в Швейцария - кариерната дейност на компанията „Холсим кариерни материали Пловдив” АД в пловдивското село Белащица.
Пред посолството на Швейцария днес бяха Емил Георгиев, председател на ПК „Екогласност”, Юлия Бачева от инициативния комитет в с. Белащица, Спасимир Спасов от инициативния комитет в с. Гълъбово, кметовете на селата Белащица, Марково, Брани поле, Гълъбово и Цар Калоян. Те отправиха покана към посланика на Швейцария у нас да посети на място село Белащица и да се увери сама в екокатастрофата, която грози района.
„Най-сърдечно Ви каним да посетите красивия район на Централните Родопи, в който оперира „Холсим кариерни материали Пловдив” АД и да се убедите на място в разрушителните последици от дейността на концесионера”, гласи поканата на протестиращите към г-жа Коен.
„Имаше желание от страна на жителите на всички засегнати села в Пловдивско да дойдат тук днес, но решихме да го направим по мирен път и затова сме само предстваители на инициативните комитети и кметове на села”, посочи Георгиев.
“Очакваме разбиране от страна на посолството, за да разрешим проблема с тези кариери, които ни пречат да живеем. Искаме спиране на дейността на кариерите в близост до населените места. Има постоянни взривове, пътищата са запрашени, образува се слой, който пречи на движението. Дишаме прахоляк. Облакът отива чак до Пловдив, но не срещаме разбиране от негова страна - мълчание. Преминаващите тежки товарни машини рушат пътищата ни, живеем в постоянен страх. Лично аз съм потърпевш от такъв камион – на 25 ноември 2018 г., който нямаше покривало отгоре на баластрата, падна товар върху колата ми и ми потроши предното стъкло, предстои да подам жалба в районното полицейско управление”, каза Спасимир Спасов от инициативния комитет в Гълъбово.
„Тук сме, за да браним уникалната природа на Белащица. Имаме 2 национални паметника, които трябва да се пазят от поколенията – манастир „Св. Георги”, който е втори по големина на територията на пловдивския район след Бачковския манастир. Наблизо до този манастир има чинар – с обиколка от 12 м. Кариерната дейност руши не само ландшафта и инфраструктурата,  но съсипва и тези три вековни чинари – на по 600-700 години. Там има уникална чинарова гора на над 70 г.”, заяви Юлия Бачева от инициативния комитет в село Белащица.
В резултат на производствената дейност на швейцарската компания и незаинтересоваността й относно запазването на околната среда и чистотата на въздуха, в последните години рязко са се увеличили респираторните и астматични заболявания сред населението, включително деца. Това е отбелязано в обръщението.
Констатирани са изключителни вреди за здравето на местните жители поради несъобразяването със здравните, екологични и етични норми от страна на концесионера.
В обръщението към Н.Пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на конфедерация Швейцария у нас, протестиращите изтъкват следните проблеми:
– редовно превишаване на показателите на емисиите прах във въздуха при преработване на суровината, най-вече заради неизползването на изискваните по договор хидрофорни уредби за подтискане на прахоотделянето;
– липса на ежедневно оросяване на използваните пътища и площадки;
– не се осъществява почистване и измиване на пътя от републиканската пътна мрежжа в района на кариерата, което е задължение на инвеститора;
– шум, прах и замърсявания на почвите са констатирани от жителите на района;
– изключително шумни и създаващи облаци бял прах пробивно-взривни работи, чиято взривна вълна и импулсен шум водят до замърсяване и дискомфорт за живущите в района;
– нанасят се щети на биологичното разнообразие от флората и фауната на района, които не се компенсират чрез задължителната поетапна биологична култивация на отработените площи;
– камионите, които излизат от предприятието замърсяват пътната настилка с кал, прах, малки и големи камъни, като по този начин създават реална предпоставка за пътни произшествия, каквито има немалко случили се;
– 4 водоизточника са в близост до кариерата, която е на по-малко от 800 м до най-близките къщи в Белащица. Дейностите свързани с добива на подземни богатства могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода;
– изключително тежко нарушение на Закона за концесиите е излизането извън границите на концесията, констатирано с нарочен протокол от съвместната проверка на Министерство на енергетиката, ПК „Екогласност” и жители от региона, извършена на 20.07.2018 г.
Протестиращите получиха уверение от страна на представител на посолството, че до края на годината ще се срещнат с г-жа Коен, за да обсъдят проблема с нея.
Масовото гражданско недоволство на живущите в селата от региона избухна във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на с. Белащица, общ. Родопи с дългосрочност от нови 25 г.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I