„Целият ни живот е път към Бога…“, определи отец Еленко Йосифов на тръгване за Гърция. Поредното поклонническо пътуване на учители по Православие от Пловдивска епархия бе част от програмата за обогатяване на знанията и доквалификация на преподавателите с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. В Пловдивска епархия над 4 хиляди деца със 72-а учители и трима свещеници изучават Православие в клас и в неделни училища. Митрополията периодично подарява на децата и учителите нужната духовна литература, молитвеници и помагала. Поддържа детски духовни лагери в Горноводенския манастир „Св.св. Кирик и Юлита“ и в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.
Тазгодишното пътуване извън България бе в южната ни съседка Гърция – Драма, Филипи и Кавала. Места, осеяни през времето с духовни светини. Знаци за силата и непреходността на православната вяра. Учителите по религия от Пловдив, Смолян и различни градове и села на епархията преживяха три дни, пълни с духовна радост и разбирателство и естествено за професията – обмяна на полезни практики и знания. В името на децата, в името на успешното преподаване на Православие в епархията.
В град Драма групата посети Изворите на света великомъченица Варвара, благодарение на които възниква и самият град -изключително красиво парково пространство с дървета, повалени от старост във водата, но продължават геройски да живеят с нови клони. На това място в древни времена е била нейната църква, но турците искали да  я разрушили, за да построят джамия. Тогава станало чудо, започнала да блика изобилно вода и се образували две езера и много извори, свързани помежду си. Сега в близост е  църквата с името на светицата, закрилница на Драма, родена в знатно семейство, но с баща езичник, който сам я обезглавил през 305 г.заради твърдата й вяра в Разпнатия.
На път за Кавала не може да се пропусне Филипи, известно с това, че през 49-ата година след Христа апостол евангелист Павел заедно с братята Тимотей и Лука пристигат тук, изпълнявайки заръката: „Идете и научете всички народи и ги кръщавайте в името на Отца и Сина и Светия Дух…“. Тук той е кръстил света Лидия - първата европейка, която приела християнството за своя религия. Срещнал я с други жени на реката да белят платно. Затова в църквата  „Св. Лидия“  вълнува всичко – от цялостната великолепна украса на стените до мраморния купел за кръщаване, от подовата историческа мозайка „Пътят на Апостола“ до полилея от Света гора. От това европейско място – Източна Македония, апостол Павел пише едно от своите послания: „Послание към филипяните“.
В Кавала групата отново се чувства благодатно – град с исторически и духовни забележителности, красива крайбрежна улица с  цветни алеи  и палми, с кораби и гларуси. С безброй чайкии с дъх  на риба, жива и готова за консумация.
Както навсякъде в Гърция  храмовете са отворени непрекъснато, свещите не се продават от някой, а има касичка за паричките и всеки се обслужва сам. Тихо и смълчано е във всеки храм. С чудотворни икони и свети мощи, което предизвиква умиление и просълзяване, благи въздишки и мечта за святост. По-задълго групата се спира пред светите мощи /главата/ на св. Ксения в храм „Св. Йоан Предтеча“. Църквата чества тази преподобна дякониса на 24 януари. Вечер Кавала е като огърлица край морето, обляна с безброй светлини. Храмовете се отличават с извисеност и покой.
Отново в България заедно със знамето ни, което през цялото време носи учителката Вася Добревска. В двора на Неврокопска митрополия всички са смълчани пред саркофага на блаженопочившия митрополит Натанаил с бял мрамор и извисен бял кръст.
Росица Примовска
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I