Анализ на офертите за работа: По-ниско образование – повече пари

1000 лева е разликата от висшист до заварчик с основно образование, но поне с елементарни познания по английски. Това е анализът на предлаганите трудови възнаграждения на база офертите в бюрата по труда в Родопите.
Десетки са обявените свободни позиции на трудовата борса, търсят се много служители с китап от университет, но възнагражденията започват от 620 лева и достигат до 1300. Предложенията са за медицински сестри, логопеди, учители, рехабилитатори, конструктори и инженери. В същото време офертите за „обслужващ магазин” са за 900 лева плюс бонуси, а търговски представители могат да получават по хилядарка месечно.
За пореден месец най-примамливите оферти на трудовата борса са за работа в страни от Европейския съюз. Заварчици с основно образование и начален етап на английски могат да получават зад граница 1600 лева. Предложенията в цифрово изражение са същите за арматуристи и кофражисти. Камериерки, рецепционисти, бармани и сервитьори пък могат да получават между 1800 и 2500 евро в страни от ЕС.
В същото време стана ясно, че в Смолян ще стартира обучение и преквалификация на безработни за кадри в туризма, заради сериозния „глад“ на трудовия пазар. Това съобщи на работната среща в Чепеларе зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
Недостиг на кадри имало, както за летния, така и за зимния сезон.
За целта е подписано споразумение с Министерството на труда и социалната политика.
„Целта е да се насърчава предоставянето на обучение за придобиване на професионална квалификация. В Агенцията по заетостта ще се получават заявки от работодателите за нуждата от кадри“, коментира Георгиева.
В пилотния проект ще участват регистрирани като безработни хора в цялата страна, като те ще бъдат обучавани в Държавното предприятие Българо-германски център за професионално обучение, в центровете му в Смолян и Царево.
Очакванията за новия сезон е да има ръст на туристите в зимните курорти на страната с около 5%.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I