Недостиг на материална база, 55 деца в четири класни стаи в селско школо. Това е добрата новина за Родопите въпреки демографската криза. Тя бе обявена от просветния министър Красимир Вълчев по време на посещението му в Смолянско.
„Търсим механизъм да защитим всички училища, особено тези в отдалечени селища, до които трудно се пътува“, каза министър Вълчев по време на визитата си в община Доспат, където има 4 защитени училища и 3 защитени детски градини.
„Със задоволство разбрах, че тук няма недостиг на ученици, а недостиг на материална база“, каза министърът в Късак. В момента 55 деца от селото ползват едва 4 класни стаи, като има и смесени паралелки. В училището преподават 10 учители.
По време на работна среща с учители и директори от общината министър Вълчев обсъди необходимостта от включване на учителите в квалификации, използването на електронни ресурси в преподаването, придобиването на дигитални умения и др.
„Ще има 25 милиона лева от бюджета за дейности по интереси, може още през декември да започнат да се организират. Чрез тях се стремим да насочим повече деца към математика, техника и природни науки“, подчерта министър Вълчев. По думите му е много важно също повече деца да се мотивират за обучение в професионални гимназии.
По-късно министърът посети училището в село Гьоврен, община Девин, където 8 учители обучават 55 деца. Преподавателите споделиха желанието си да преподават иновативно и с нови технологии, но се нуждаят от техника. Министър Вълчев анонсира проекта за изграждане на дигитален облак, в който безплатно ще могат да ползват образователни ресурси.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I