Няма ток, села заплашени от откъсване заради свлачища

С помощта на полицията в момента се извеждат хора от Пампорово. Става въпрос за служители в хотели.
Това стана ясно от извънредния брифинг, на който присъства и шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Николай Николов. Той посочи, че най-големият проблем е с електроснабдяването на населените места, като няма община в областта да не е засегната, а главните причини са паднали дървета и скъсани електропроводи. Селата в две общини-Доспат и Борино, както и част от Девинско са без ток от вчера следобед, а причината е голяма авария на главен електропровод на Широка поляна.
Екипи в момента работят по отстраняване на аварията, но е направена необходимата организация за извозване на агрегати, при необходимост да бъдат задействани и съответно да бъдат захранени селата от въпросните общини.
Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг работят за възстановяване на електрозахранването за засегнатите селища в област Смолян.
В Смолян се работи приоритетно по отстраняване на проблема с тока в с. Мугла, откъдето се захранва Пампорово с вода. В част от курорта няма и ток. Според областния управител на Смолян Недялко Славов, се работи усилено и по разчистване на прохода „Пампорово“, който бе задръстен от коли вчера след 16:30 ч. и до сутринта са били отстранявани паднали дървета и зарязани автомобили.
Проблеми със свлачища и срутища има в доста общини в областта, като една от тях е и Рудозем, където екипи на местната администрация цяла нощ са разчиствали затворени пътища към отделните населени места. Има сериозни притеснения за откъсване на една от махалите на с. Чепинци, заради подкопан път. Свлачище е застрашило и къща в с. Елховец, където в момента екипи разчистват калната маса, съобщи кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.
В момента се пренасочва и допълнителна техника от Агенция. „Пътна инфраструктура“, като в региона вече е и инж. Дончо Атанасов - член на Управителния съвет. Все още е затворен и проходът „Превала“.
На този етап няма данни за бедстващи хора на територията на Смолянско. Утре ще се решава и дали ще бъде удължена ваканцията на учениците в областта.
На снимките:
-Ситуацията в Рудозем
-Брифинг "на крак" на старши комисар Николай Николов, кметът на Смолян Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I