Ужасяващите кървави драми и профилът на превърналия се в звяр

„Искам да уча, да завърша образованието си… Съжалявам, но 23 години са ми много… Искам да се прибера при децата си…”
Компилация от последните думи на хора, извършили убийство. Тук, в Родопите. Мотивите винаги остават скрити. Няма нито една основателна причина за деянието-отнемане на живота на друго човешко същество.

***

19-годишно момиче наръгва с нож в сърцето млад мъж и зарязва трупа му в горичка край кърджалийско село. Била е приятелка на Приятеля на ангелите, както наричали убитото момче. Той я изнудвал за секс с компромати, тя искала свобода от него…
Престъплението обаче е факт. Факт са и съкрушените мечти на двама млади хора. Защото те са имали такива. Всеки има, но най-често те се спотайват там, където са и тъмните кътчета на човешката душа…
„Стадионска”, това е името на най-мрачната улица в Кърджали. Само за няколко месеца тя се превърна синоним на смразяващото падение на човешкото същество, на катарзис с обратен знак, пагубна спирала, която вие пътя си към зловещата бездна на едно престъпление…

Да спасява хора-желанието на един двоен убиец

22 януари 2011 година. Почти целият наличен полицейски ресурс в Кърджали е на крак и издирва 6-годишно дете. Само броени минути по-рано, в апартамент в жилищен блок на ул.”Стадионска”, е открито окървавеното тяло на майката на момченцето. То е било проснато на леглото в семейната спалня, в локва кръв-с множество прободни рани от нож. Жената е била почти скалпирана. Часове по-късно е намерено и детето-удушено на покрива на блока. С белезници на ръцете към ареста е отведен 17-годишният тогава  Джунейт Шефкет. След разпитите той признава, че е заклал и удушил майка си и малкото си братче. Трагедията кара цялата държава да настръхне.
„Искам справедливост!”. Това са последните думи на Джунейт преди да чуе присъдата си-7,4 години затвор, произнесена месеци след трагедията. 5 часа и 30 минути трябват на окръжните магистрати в Кърджали, за да признаят младежа за виновен за умишлено умъртвяване по особено жесток начин на майка му Невджин и по-малкото му братче Енис.
„Не си спомням бе, човек! Не помня какво стана в онази нощ!”. Тези думи на тийнейджъра цитира в заключителната си пледоария защитникът му. В нея адвокатът прави и анализ на отношенията в семейството на подсъдимия, довели, по думите му, „реактивна депресия” у непълнолетния тогава Джунейт. Според защитата, дистанцирането на родителите от детето е започнало още преди години. Момчето било отгледано от бабите и дядовците си, докато на баща му се наложило да замине на гурбет зад граница. Постепенно на Джунейт били налагани „несвойствени" за възрастта му задачи-да се грижи за домакинството у дома, а по-късно и за малкото си братче-Енис, което станало и най-близкият му човек. Същевременно момчето трябвало да се справя и със задълженията си в училище. Според адвоката обаче, все по-системно и по-ярко се отличавало отношението на родителите и в частност на майка му, към незачитане и неразбиране на Джунейт, както и негативното отношение, изразяващо се в постоянни съмнения във възможностите му и недоверие, че ще успее да се реализира в живота. „Увлечен от житейския си ход, момчето развива още на 14-годишна възраст дарба да прогнозира резултати в „Еврофутбол”. Не разбрах друг да е постигал в региона подобни печалби като подопечния ми”, заявява адвокатът му в пледоарията си. По този начин той помагал вече освен физически, но и финансово на семейството си…
Мечтата на Джунейт е да завърши медицина зад граница. Още преди изчитането на присъдата, момчето се зарича да се подготви в затвора перфектно по химия и английски.
В момента Джунейт е на свобода, излежал присъдата си. Според негови роднини, в момента младият мъж учи за… лекар във Великобритания. Смразяваща кръвта ирония-двоен убиец, не пожалил майка си и брат си, ще спасява напълно непознати хора…

Любов, ревност и два трупа

Месеци след ужасяващото двойно убийство, нови два трупа карат жителите на ул.”Стадионска” да настръхнат.
12 юни 2011 година. Наводнение в апартамент, даван под наем, кара комшии да позвънят на спешния тел. 112. В жилището са открити телата на 24-годишен мъж и 21-годишна жена. Дафинка лежи безжизнена на леглото в спалнята, а тялото на Седой виси на примка в банята. Преди да се обеси, мъжът е удушил приятелката си.
Двамата били заедно от години. Дафинка от Ардино, той от неделинското село Кочани. Тя работила като сервитьорка, той заминал на гурбет в Испания. Внезапно обаче решил да се прибере, разбирайки от техни приятели, че Дафинка излиза с друг човек. Той пожелал да я изненада на работно й място, появявайки се с огромен букет цветя. Тръгнали си заедно. Няколко часа по-късно Дафинка била удушена в жилището, а Седой увиснал на въжето в банята.
„Глупаво е да правиш планове за цял живот, когато не си господар дори на утрешния ден”, гласял един от любимите изрази на ревнивия родопчанин...

„Ударих още веднъж с брадвата защото детето продължаваше да ме гледа”

„Ударих още веднъж с брадвата защото детето продължаваше да ме гледа”. Така обяснява 18-годишният Мерт Мехмед пред разследващите действията си, с които отнема живота на 7-годишното момиченце Джейда. Детето е убито още след първия удар, но взрените му очи в убиеца го карат да замахне още веднъж…
26 април 2014 година. Домоуправител на жилищен блок в Джебел подава сигнал към спешния телефон 112 за силна миризма на разложен труп, носеща се от апартамента на 24-годишната Джейлян Юсуф. Малко по-късно полицейски патрул е принуден да влезе през терасата на първия етаж в жилището на семейството. Там униформените се натъкват на ужасяващата гледка: телата на Джейлян и детето й лежат на леглото, зверски заклани и покрити с одеало. По стените има кръв.
Общо 11 души са разпитани, докато разследващите сведат кръга на заподозрените на двама-бившият съпруг на Джейлян и Мерт. Впоследствие последният е задържан като извършител на двойното убийство. Според прокуратурата 18-годишният е предприел кървавото деяние в нощта на 20 срещу 21 април. Тийнейджърът се вмъкнал в жилището, за да краде. Джейлян обаче се събудила и се развикала. Той я ударил с брадвата и майката паднала върху спящото дете. То се събудило, при което Мерт му нанесъл първия удар с острието, който бил смъртоносен. Въпреки това ученикът ударил момиченцето повторно. Стените на стаята се оплискали с кръв. След като обезвредил жената и детето Мерт хвърлил върху телата им одеало и преровил апартамента. Успял да открие между 250 и 300 лева в дамското портмоне на Джейлян, взел и 2 телефонни апарата. След това ученикът се прибрал в дома си, който се намира в съседния блок, хвърлил окървавените дрехи за пране и легнал да спи. На другия ден отишъл на пазар с майка си. С откраднатото си купил нови маратонки и мобилен телефон.
Новите маратонки бяха на краката му, когато присъдата бе произнесена. В хода на делото станаха ясни още по-ужасяващи намерения на убиеца в кървавата нощ, които обаче ще спестим заради близките на жертвите.
„Господи, моля ти се дай ми търпение, защото ако ми дадеш сила ще ги избия ВСИЧКИТЕ!!!”. Това изповядва пред приятели в социалните мрежи двойният убиец от Джебел 39 дни преди да сътвори касапницата в родопския град.
В момента излежава 28-годишна присъда. Меракът му е да излезе предсрочно за добро поведение. В същото време в профил в социалните мрежи се появиха негови снимки от килиите-с пура в уста…

„Затворът няма да ме превъзпита...”

Нервна криза и намеса на медици, „без разкаяние”, мисли за кафе, дрога и цигари, и едно последно-да бъде сам в килия. Така се разви делото „Дамла” в Пловдив в едно изречение.
„Затворът няма да ме превъзпита. Там по цял ден чета някаква книга. Мисля само за кафе, цигари и наркотици. Искам да лежа по-малко и да изтърпя присъдата си в самостоятелна килия”. Това бяха последните думи на убиеца на малката Дамла от Момчилград-Мехмед Хасан, преди състав на Апелативния съд да се оттегли за вземане на решение, което бе обявено преди дни-25 години затвор.
В Кърджали убиецът на 7-годишното дете получи 23 години зад решетки. В Пловдив той поиска по-малко, а прокуратура и частни обвинители-максимално наказание.
Зверското убийство бе извършено на 17 декември 2017-та година. Дни преди това Мехмед открил ключовете за жилището на леля си Седат Муса в своя автомобил и решил да се възползва. Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. Медицинските експертизи показаха, че натискът е бил толкова силен, че дори Мехмед е счупил зъбче на 7-годишното дете.
След като Дамла издъхнала, мъжът увил главата и раменете й с тиксо, след което напуснал дома. В шахта в близост до блока разследващите открили захвърлените ръкавици, тиксо, ключ за дома, както и два презерватива…

Роди сама и хвърли бебето в реката…

„Искам вкъщи. Съжалявам за стореното. Искам вкъщи при децата ми!”-последните думи на 27-годишна жена пред съда по време на дело за определяне на мярка за неотклонение.
Задържана е на 19 декември м.г. след като бебето й е открито в коритото на Водното огледало в Кърджали. Жената ражда за седми път. Сама, край реката. Мъжът й е в затвора, а бебето вероятно от друг. Захвърля момченцето във водата.
„Деянието не е тежко по смисъла на Наказателния кодекс, като за него законодателят е предвидил наказание до три години лишаване от свобода. Няма опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление. Направила е пълни самопризнания. Грижи се сама за трите си деца. Няма регистрирани други престъпления, съдебното й минало е чисто”. С тези мотиви съдът определи мярка за неотклонение „Подписка” спрямо 27-годишната, която ще чака делото срещу себе си у дома.
Жельо МИХОВ
На снимките:
-Демоничен образ. Снимката, правена от Мерт, говори сама по себе си
- Убиецът на Дамла-спокоен и дори отегчен по време на делото
- Сълзите на един убиец. За разлика от всички останали, единствено това хлапе показа емоция в съда. Влезе в затвора защото застреля мъж, чието семейство заплашвало него и майка му. Сълзи след престъпление от страх. Джунейт, Мерт и Мехмед не трепнаха пред съдията…
-Гьокчан: 12-годишна присъда излежава 23-годишната Гьокчан, която прободе в сърцето с нож бившия си приятел, който я изнудвал с нейни голи снимки
-Джунейт е на свобода и… „следва мечтите си”
Четете по-късно само тук:
В бездната: 1 целувка и 10 удара с нож-кървава родопска любов

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I