Когато волята и талантът са в ДНК-то на хората

40 деца от Родопите са в „шампионски режим”. Пълни отличници в училище, таланти на белите писти. Сутрин демонстрират знания в школото, следобед се качват на борда за тренировки. 40 деца, които искат да станат най-добрите сноубордисти в света. Децата с шампионски дух от Чепеларе, които вървят упорито по пътя на големите ни състезатели Радо Янков и Теодора Пенчева. Малкото родопско градче, което даде на България Екатерина Дафовска, а въпреки всички трудности, не спира да създава медалисти в белите спортове. Усилията на бизнеса и кмета на Общината дават и ще продължат да дават своите най-прекрасни плодове-сълзите на гордост и радост в очите на младите момчета и момичета, на техните родители, на хората в планината и в цялата страна.

Началото

През 1998 година по предложение на Кръстьо Вангелов, тогава директор на фабриката за ски „Пампорово“, се създава клуб „Орион” по сноуборд. Треньор на състезателите става Васил Милчев, бивш скиор, завършил спортното училище в град Чепеларе, и  дипломиран треньор по ски от Националната спортна академия. С неговата работа клубът започва да се развива и увлича още младежи, желаещи да тренират спорта. По това време сноубордът започва да навлиза в България и неговата идея е децата на работниците от фабриката да могат да упражняват новия спорт. Град Чепеларе, който може да бъде наречен българският Олимп, по зимни спортове има вече своите шампиони по ски и Вангелов инвестира средства, за да могат децата на Чепеларе да усвоят и усъвършенстват новата мания по белите писти. Резултатите не закъсняват, още през 1999 година клубът вече има шампиони и медалисти и става традиция отборът да взема участие във всички спортни състезания в календара по сноуборд, които са част от федерацията „Ски“. Радо Янков, Теодора Пенчева и още плеада от звезди започват спортната си кариера в клуба.

Всяка победа те посвещават на Чепеларе.

Финансовата помощ за клуба не спира и когато „Амер Спортс” закупуват фабрика за ски. След 2012 година клубът е преименуван на  Спортен клуб по сноуборд „Амер Спортс”. Екипировки, лагери за подготовка, пътувания всичко това се финансира от компанията в България.

Кметът дава на клуба професионален статут

Професионалното развитие за клуба става възможно след като кметът на Чепеларе Славка Чакърова успява да издейства треньорът да бъде назначен на заплата. Самата тя многократно е заявявава, че се гордее с постиженията на спортистите в клуба и ще направи всичко възможно заниманията им да се водят целогодишно.
„Чепеларе се свъзва с туризъм и спорт. Това е визитната картичка на града ни. Красива природа и много талант, подплатен с характерната за планината упоритост на хората. Как да кажа, чепеларци са орисани да бъдат победители. Това е в тяхното ДНК. Доказа го Катя Дафовска, доказаха го и продължават да го правят скиорите и сноубордистите ни. Нашата задача като ръководство на Общината е да направим всичко възможно децата да следват своите мечти. Тяхната упоритост и воля, ведно с нашата подкрепа, са обречени на успех”, категорична е Славка Чакърова.
В момента в Спортен клуб по сноуборд „Амер Спортс” членуват и се занимават със сноуборд 40 деца. Сутрин те посещават учебните занятия, а следообед започват тренировките им. „Въпреки, че учат в различни училища, нашите спортисти до един са отличници. Има разлика в това да си ученик в спортно училище, където имаш възможност за двуразови тренировки и училищни занятия и тях. Въпреки това постиженията са отлични, както и в спорта, така и в учебния материал”, коментира Славка Чакърова.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I