Гърците напредват с изграждането на пътя от Димарио до границата с България. Завършването на няколкокилометровото трасе ще отвори бариерата към Бяло море в тази част на Родопите.
Припомняме, че компанията „Актор” изгражда отсечката от гръцкото село до българската граница при бъдещия ГКПП. Обектът е с прогнозна стойност 49 658 280 евро с ДДС. Ще бъдат изградени близо 9 км път с габарити 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. Предвидени са по проект 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра и два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.
Както вече писахме, малко повече от година остава до отварянето на ГКПП „Рудозем”, 10 млн. евро пък чакат да бъдат усвоени от малки и средни фирми от двете страни на границата.
Това бяха основните акценти по темата „Врата №4 в Родопите към Беломорието” по време на последното заседание на съвместния Комитет по наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020. Прогнозата на участващите в Комитета е, че той ще бъде завършен и пуснат в експлоатация през 2020 година.
Припомняме, че на заседанието бяха одобрени условията за набиране на проекти за малки и средни предприятия, които да развият своя капацитет в трансграничния регион и да допринесат за икономическия растеж и заетост. Общата стойност за поканата е 10 милиона евро, а всяко предприятие ще получи финансиране до 200 000 евро.
Съфинансирането от страна на бенефициентите е 35 процента, а максималната стойност на всеки проект може да бъде до 600 000 евро.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I