21 км от третокласния път Михалково - Граница ОПУ Смолян се ремонтират в момента по Оперативна програма „Регионално развитие”. Участъкът е важен за жителите на Михалково, Кричим и Девин и им осигурява връзка със Смолян и к. к. Пампорово, както и бърз достъп до първокласния път Пазарджик - Пловдив. Срокът за изпълнение е 15 месеца, обяви в Смолян министърът на регионалното развитие Петя Пампорова.
Тя бе гост на гражданския диалог на тема „Регионалното развитие в Смолян“, който е част от платформата „Европа в нашия дом”. Негови домакини бяха областният управител Недялко Славов и кметът на Смолян Николай Мелемов.
Министър Аврамова посочи, че се рехабилитира и още един участък от пътя с дължина 15,3 км, който в по-голямата си част е на територията на област Пловдив. На етап тръжна процедура е проектът за ремонт на 27,2 км от пътя Смолян - Стойките - Широка лъка. Разглеждат се техническите предложения. Предстои отваряне на ценовите оферти за строителство и строителен надзор. Индикативната стойност е 23,3 млн. лв. без ДДС.
За улесняване на трафика между Асеновград и Смолян се изработва прединвестиционно проучване за изграждане на трета лента за тежкотоварни автомобили в участък с дължина 74,8 км. Предстои да се определят участъците, в които е възможно да има такава лента, както и необходимите инвестиции, посочи Аврамова.
Министърът припомни, че през октомври 2018 г. приключиха дейностите по аварийното укрепване на срутището край Тикале на пътя Смолян – Мадан. Паралелно са извършени геолого-проучвателни работи и е изготвен инженерно-геоложки доклад, в съответствие с който ще се направи трайно укрепване на срутището. Обмисля се вариант за съкращаване на
процедурите, така че дейностите да могат да стартират с началото на строителния сезон. Стойността им няма да надвишава 3,7 млн. лв. Изграденият от АПИ временен общински път е прехвърлен на община Смолян и може да се наложи да бъде използван при трайното укрепване на срутището.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в област Смолян ще бъдат инвестирани над 92 млн. лв. Средствата са по 28 проекта, по които се модернизират училища, детски градини, обновяват се сгради, социална инфраструктура и градска среда. Изпълнението на част от проектите вече е приключило. С нов облик са сградите на Граничното полицейско управление в Златоград, Районния съд и Районната прокуратура в Смолян, на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Девин и Златоград, както и общината в Девин. Продължава работата по обновяването на 6 училища и детски градини, в които се обучават близо 3700 деца.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I