Израелци купуват къщи в изоставено село

Израелски шекели и евро намират приложение на 1132 метра надморска височина в Родопите. Чужденци купуват имоти в изоставено от години и труднодостъпно село в Смолянско.
Около 16 са всички постройки в Баблон, една трета от къщите пък са вече собственост на граждани на Израел. Млади евреи от руски произход се сдобиват с вили за през лятото от наследници на парцели, които пък завинаги казват „Сбогом!” на Родопите.
Около 10-12 000 лева се търгува двуетажна каменна къща с двор в селцето. Млади хора пък избират лятото за почивка в закупените имоти, коментира за „Родопи Смолян” кметът на село Смилян Чавдар Червенков.
Гражданите на Израел идват обикновено през топлите месеци, през зимата достъпът до населеното място е почти невъзможен. В селото няма канализация, но пък има водоизточник. „Най-вероятно търсят красотата на природата, спокойствието, това да се намират далеч градската суетня”, посочва кметът, под чието ръководство е и Баблон. По думите му, засега няма интерес от чужденци към имоти в останалите 10 села към кметството в Смилян.
Милково вече е напълно обезлюдено от две години, когато е починал и последният му жител. В Змиево пък са едва двама.
На снимката: Обичаен пейзаж в Родопите
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I