Средното възнаграждение за Смолян и Кърджали – 856 и 878 лева

Милиони се харчат всеки месец в региона, въпреки това регионът е на едно от последните места по размер на възнагражденията.
Родопчани заработват месечно общо 52 781 600 лева от заплати. 60 900 жители на областите Кърджали и Смолян са наетите лица по трудово и служебно правоотношение, сочат последните данни на Националната статистика. Средното възнаграждение пък достига 856 лева в Смолянско и 878 лева в област Кърджали.
Наблюдава се намаление на наетите лица в икономическите дейности „Други дейности” - с 16.8%, „Финансови и застрахователни дейности” - с 15.2%, „Транспорт, складиране и пощи“ – 11.5% и „Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 9.4%, посочват статистиците за Смолян. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в „Култура, спорт и развлечение” - с 52.6%, „Административни и спомагателни дейности” - с 29.4% и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 14.5%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 36.6 и 10.4%.
В края на 2018 г. средната месечна работна заплата за област Смолян нараства спрямо третото тримесечие на м.г. с 1.8% и достига 856 лв. при 1171 лв. за страната. За обществения сектор тя е 966 лв., а за частния - 819 лева.
Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кърджали е регистрирано в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ – с 20.2%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 13.9% и „Финансови и застрахователни дейности“ – с 13.7%. Най-голямо увеличение пък се наблюдава в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности“ – с 9.0%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – с 8.3% и „Култура, спорт и развлечения“ – със 7.5%.
704 лева е разликата между работещ кърджалиец и софиянец. Средното възнаграждение в региона се е увеличило в рамките на последната година и достига 878 лева, сочат данните на Националната статистика.
В края на 2018-та година средното възнаграждение в България достига 1171 лева. Отново най-високите заплати са в столицата. Работещ софиянец получава средно по 1582 лева. На следващо място по размер на средните възнаграждения се нареждат Стара Загора-1132 лева, Враца-1108 лева и Варна-1 099 лева.
Кърджали изпреварва по заплати 8 области в страната, анализират статистиците. Под нас в класацията са Сливен, Добрич, Смолян, Хасково, Силистра, Кюстендил, Благоевград и Видин.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I