Най-търсените специалисти в региона са в сферата на педагогическите специалности, шофьори, оператори в дървообработването, инженерни и технически специалисти, кадри в сферата на туризма. Това показват обобщените резултати от анкетата, проведена от Агенцията по заетостта, сред 5431 фирми от област Смолян.
Работодатели са посочили, водещите компетентности, които те търсят в служителите, са способности за водене на добра комуникация, инициативност, както и дигитална компетентност.
Резултатите бяха представени по време на заседание на Комисията по заетост. На него беше одобрена методиката за оценка на проектните предложения, във връзка със стартиралата от Министерството на труда и социалната политика процедура по разработване и утвърждаване на регионалните програми за заетост в изпълнение на Националния план за действие по заетостта за 2019 г.
Бе представена процедурата по разработване и утвърждаване на регионалните програми за заетост.  Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област е определен по методика на министъра на труда и социалната политика, съобразно средномесечното равнище на безработица и средномесечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месеца на предходната година. На тази база одобреният ресурс за област Смолян за 2019 г. е в размер на 322 098 лева. Срокът за изпълнение на дейности по регионалните програми е от 1 юни до 31 декември т.г., при заложена субсидирана заетост за период от 3 до 6 месеца, при възможност за залагане на пълен  или непълен работен ден.
В обхвата на целеви групи попадат: безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г.; младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование /включително от ромски произход/; хора с трайни увреждания; продължително безработни лица; неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.
24smolian.com
        

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I