Община Смолян ще бъде домакин на семинар за ранна диагностика на ревматични заболявания. Събитието е част от Националната кампания „Кажи НЕ на страха, попитай ревматолог”, която се организира от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и с подкрепата на депутата д-р Даниела Дариткова.
То ще се проведе на 13 май от 17 до 19,30 часа в 247 зала в Община Смолян.
По време на събитието присъстващите на семинара граждани, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване, ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Прегледите са предназначени за хора на възраст от 18 г. до 50 г., с цел ранна диагностика на заболяванията в млада и работоспособна възраст.
По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания”, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.
Лектори на семинара ще бъдат: проф. д-р Анастас Баталов, ревматолог, д-р Мария Пройнова-физиотерапевт и др.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I