„Подобна инвестиция с европейски средства, подобен проект не трябва да остане незабелязан, защото реализацията му има огромни ползи, не само от гледна точка на екологията, а и от гледна точка пряко отражение върху бюджетите на домакинствата – тази инвестиция ще позволи такса смет за жителите от общините Мадан, Неделино и Златоград да остане на едни приемливи стойности. И не с по-малко значение е, че реализирането на Проекта „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци на територията на РДБО Мадан, за общините Мадан, Златоград и Неделино“ има огромен екологичен ефект и по този начин дава принос за подобряване качеството на живот на жителите в тези общини“, каза областният управител Недялко Славов на церемонията по първа копка на компостиращата инсталация на депото за отпадъци край Мадан.
Той отбеляза, че подобен проект стартира и в община Доспат, което е още един категоричен показател как европейските средства спомагат за подобряване качеството на живот на всеки един гражданин на Европейския съюз.
Славов предаде поздравленията на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който изразява задоволството си от бързото стартиране на проектите в община Мадан и община Доспат. „Като представител на Правителството, бих искал да изтъкна, че за нас изпълнението на европейски проекти е от изключителна важност. И аз се радвам, че в Смолянска област, благодарение на добрата работа на общините, благодарение на множеството проекти по линия на държавата, които се изпълняват тук, успяваме да спомогнем за по-качествен живота на хората в планината. Ще продължим да работим усърдно в тази посока и занапред“, посочи Славов. В заключение областният управител пожела безаварийна работа от страна на строителите, бързо и качествено изпълнение, за да могат жителите на тези общини да почувстват ползите от тези проекти.
Стойността на проекта е 9 039 369.69 лв.
Строителните дейности ще включват изграждане на инсталация за компостиране с капацитет от 2063 т/г. до 2100 т/г., в открити клетки с навес, чрез автоматизирана система за разместване и разбъркване, както и изграждане на обща инфраструктура и на инсталация за предварително третиране на БО с капацитет до 5000т/г., включваща два модула: сепарираща инсталация и инсталация за стабилизиране на подситовата фракция.
На официалната церемония присъстваха народният представител Хайри Садъков, кметът на община Мадан Фахри Молайсенов, кметът на община Златоград Мирослав Янчев, кметът на община Неделино Боян Кехайов, представители от фирмата-изпълнител, представители на институции, граждани.
Беше направена и първа копка по Проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за нуждите на общините от РСУО Доспат“, с партньори Община Сатовча, Община Борино, Община Девин и Община Сърница. Реализирането на проекта ще доведе до намаляване количествата на депонираните отпадъци, оползотворяване на 100% на зелените отпадъци, реална възможност за отпадане на отчисленията по чл.64. Ще има и социален ефект – ще бъдат разкрити 12 постоянни нови работни места и не на последно място в общините от регионалното сдружение ще бъдат създадени предпоставки за опазване на околната среда в по-големи мащаби.
Проектът е на стойност 9 654 503,76 лв.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I