Младите родопчани трудно се навиват да сключат брак, разводите в региона респективно пък намаляват.
Едва 328 двойки са сложи подписи за официално семейство през миналата година, като те намаляват спрямо предходната. 57 на сто от тях са сключени в градовете.
С най-много бракове на 1 000 души от населението е община Борино (4,8‰), следват общините Златоград (4,3‰), Доспат (3.8‰) и Девин (3,6‰), посочват от статистиката. Най-нисък е коефициентът на брачност в общините Баните - 1.3‰, Смолян - 2.5‰ и Неделино - 2.6‰.
Броят на разводите през м.г. е 87 и е с 3 по-малко от 2017 година. От всички прекратени бракове 71.3% се отнасят за населението в градовете. Най-голям е делът на браковете, прекратени по „взаимно съгласие“ (78.2%), следват причините „несходство в характерите“ (14.9%) и „фактическа раздяла“ (5.7%).
„Нашенци все по-рядко се решават на брак и сватба. Патриархалните разбирания вече са в миналото. Всичко е свързано с разходи, които младите хора предпочитат да избегнат. При един евентуален развод в бъдеще, разходите също се увеличават”, коментират от водещи агенции за организиране на семейни тържества в Родопите.
Цифрите също подкрепят тезата. 427 са извънбрачните деца, родени през миналата година в региона. Най-висок е относителният им дял в общините Чепеларе (84.4%), Мадан (81.6%) и Девин (73.2%), а най-нисък - в Доспат (25.0%) и Борино (36.8%).
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I