„Демокрацията преобрази хората. Преди тук кипеше от живот и имаше много работа. А сега нивите са заприличали на балкан“, казва 87-годишната Селиме Шентюрк от Бурса, изселничка от ардинското село Богатино. Дошла е в родния си край, за да се види с близки и познати.
„Тъжно е да гледаш толкова много запустели къщи, а беше толкова хубаво тук. И сега си е красиво, с шарената природа и със спокойствието. Ардинско е едно прекрасно място за живеене“, казва още възрастната родопчанка.
Тя е родена през 1931 г. в многодетно семейство в Млечино. На 18 години се омъжва в близкото село Богатино. Със съпруга си Ахмед, починал преди 3 години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има трима синове, една дъщеря и 20 внуци и правнуци. Разказва, че през 1989 година е била прогонена от родната си страна в Турция. Заедно със семейството си заминават при сина си Нермин в Бурса, който се е изселил през 1978 година.
„Много бе трудно да напусна родния си край и да започна нов живот далеч от дома си. Сега обаче не съжалявам. Работихме много и купихме апартамент в изселническия квартал „Кестел“, разказва баба Селиме. Преди да замине за Турция, дълги години е работила в тъкачния цех в Богатино, където е тъкала одеяла за войниците. Занимавала се и с тютюнопроизводство и животновъдство. Съветът й към младите хора е да работят, да обичат родния си край и да уважават по-възрастните.
Гюнер ШЮКРИ
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I