Отминаха и поредните избори, но никой не се нае да коментира на какво точно се дължи този огромен брой негласували. Каква е причината хората да не си направят труда да отидат до урните? В Смолянско те са близо 60 на сто от имащите право на глас.
„Може да сме си добре, затова да не гласуваме”, коментира смолянчанин, който е сред тези проценти. „В Америка например хората не знаят кой им е президентът, защото си живеят добре и не ги интересува политиката. Тези избори не гласувах, пишеше, че като излезнат от европарламента ще са милионери нашите евродепутати, а ние пак ще сме зле. Затова не гласувах”, посочи родопчанинът.  

„Ще гласувам на месните избори, за мен те са важни,


европейските не ме интересуват. Интересува ме Смолян, тук живея. Развитието на града ни трябва да продължава и да се вземат мерки против обезлюдяването му” , категорична е 35-годишната Надежда.
„Абе, един кандидат-депутат не видях да се вози на автобус, да влезе в магазин да види как хората си броят стотинките за хляб и мляко, да отиде на касите в Пощата, когато се плаща тока и да види лицата на хората в прединфарктно състояние. За тях, ние, простолюдието, сме важни само като има избори. Тази партия ще подкрепя, която каже от еди коя си дата вдигаме заплатите, не минималната, а като цяло заплатите. На тях ли да обяснявам, че ако хората имат пари ще ходят на заведения, ще си пазаруват, ще си купуват дрехи, ще ходят на почивки и оттам всичко ще тръгне в държавата. Тъй като няма такава партия, която ясно да заяви и да каже, вдигаме заплатите еди кога си и с колко, не отидох да гласувам. И да гласувам и да не гласувам, нищо няма да се промени”, гневно коментира 53-годишният Костадин и допълва, че не го интересуват европейските избори.       

„Мижавата ми заплата…”

 „Какво ме занимавате с избори, чудя се с какво ще гледам децата си този месец. Мижавата ми заплата я похарчих за един час, платих ток 84 лв., вода, детска градина, заеми, телефони и парите свършиха. Не ме занимавайте с глупости. В момента единственото ми желание е да се махна от България и да отида да работя в чужбина. Тук просто вегетираме и бавно се самоубиваме. Изборът си е наш”, коментира защо не е  гласувал Станислав, който има две деца, а съпругата му е без работа от три години.
Смолянчанка споделя, че много години е упражнявала правото си глас  на всички избори и с нищо не се е променил животът й, затова на тези избори не е гласувала. Отвратила се е от арогантната кампания, от скандалите. „За какво да гласувам, за да процъфтява животът им, а моя да се скапва? Нищо не се променя, само парите в портфейла се топят като восък, всеки ден в магазините нови цени на стоките. Ужас!”, възмущава се жената. 

Поединичното спасение

„Вие не разбрахте ли, всеки трябва да се спасява поединично, какво разчитаме на държавата и на управляващите? Сам, сам трябва. Не става тук, търсиш варианти, заминаваш в чужбина или в друг град. Какво все ревем, казали са хората: „Помогни си сам, за да ти помогне и Бог”, коментира Венцислав. Той е гласувал, но е против тези, които само мрънкат пред компютъра или телевизора и чакат да живеят по-добре.
Има и такива, които не знаят изобщо нищо нито за кандидатите за изминалите избори, нито за резултатите. Има и такива, които тайничко мечтаят да са мястото на депутатите затова не са гласували.
Според други, все едни и същи се кандидатират за различни избори, нищо ново под слънцето и затова не са аргументирани да подкрепят никой.   
Такива са нагласите на хората, които не са гласували  или на поне част от тях.
Резултатите от евроизборите са в миналото. Като, че ли анализите бяха за политиците, но и за тях също е тревожен този брой негласували. Именно този резултат се нуждае от коментар и да светне червената лампичка за всички партии. Вероятно има грешки и в самите предизобрни кампании, посланията не са ясни за хората. Те се чувстват излъгани в годините и са се убедили, че нищо не зависи от техния глас, защото нищо не се променя. 
Наближават и местните избори и изводите трябва да бъдат направени, за да не се повтарят същите грешки, защото големият брой негласували дава сериозен сигнал, че нещо не е наред или по-скоро много неща не са наред.
Така, че на ход са политиците, защото думата ще имат избирателите.
И пасивният избор наказва тези, които са ги лъгали и са им  давали празни надежди.
Николай Михайлов
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I