Решение: Синя зона, „паяк”, глоби…

Картината с паркирането в Смолян навява рефрен от БГ рап парче: „Правилата ги няма, играя по моите…".
Колко много коли в областния град, а къде са хората-улиците и заведенията са празни и пусти. Този въпрос си го задават и местните, а и гостите на града. Някакъв кошмар е сутрин и в края на работния ден по улиците на областния град от потока от возила. Сякаш извират от нищото. По тротоарите няма хора, а колите вървят една след друга. Почти всяко домакинството има 3 или повече автомобила
По данни на полицията, на отчет за цялата Смолянска област се водят над 52 000  МПС, като новорегистрираните средно на година са над 5 000. Само за една година те се увеличават с около 500.

Освен, че цифрите са стряскащи, стряскащ и стресиращ е и проблемът с паркирането и то по „моите правила“.

Независимо, че полицията извършва проверки, а и понякога с местната власт,  масово закона не се спазва. 
Водачите демонстрират тарикатлък, оставяйки возилата си в центъра на областния град. С дни  паркираните  автомобили стоят на едно и също място като заемат по две паркоместа, без да собствениците да се замислят, че и други трябва да паркират.
Служители от Общината редовно поставят паркопрепятствия, за да се ограничи влизането на автомобили по ларгото на Смолян. Много често се налага и съдействието на полицията, защото въпреки поставената вертикална маркировка, шофьорите не се съобразяват със  знаците и навлизат в забранените зони. Пред органите на реда се оправдават, че отиват до клон на банка в близост или до магазини по главната улица.

Много често паркопрепяствията се преместват от недобросъвестни хора.

Особено през деня по главната улица се движат много хора и при неспазването на ограниченията се създават предпоставки за катастрофи. Напразни остават и апелите на администрацията да се предприемат действия по премахването от уличните платна и тротоарите на излезлите от употреба автомобили. Същото се отнася и за складираните дърва и други препятствия, които създават трудности. Тази порочна от години практика е самоуправство и освен, че пречи на останалите граждани, създава изключително сериозни проблеми и при снегопочистването през зимата.
Всички молби и апели обаче остават глас в пустиня. Нито полицията, нито общината  могат да се справят с проблема след като самите хора не са заинтересовани да направят нещо.
Във фейсбук –групите се постват постоянно снимки на неправилно паркирани коли  като се виждат регистрационните им номера, но на наглеците не им пука, както се казва.

Зад болницата има паркинг и какво от това?

Всички гледат да паркират около нея, за да им е по-близо входа. Да има как с колата да влезнат в здравното заведение. Ето там вече, особено сутрин, трябва да се налагат глоби за неправилно паркиране, защото има огромен паркинг, категорични са смолянчани.
„Места за паркиране се намират винаги. Въпросът е, че на никой не му се ще да ходи повече от 20 метра пеша. Аз никога не спирам неправилно. Но понякога ползвам паркинга зад  болницата, за да отида  до общината. За тарикатите винаги има оправдания”, коментира смолянчанин във фейсбук.
„Задължително трябва да се помисли за Синя зона в Смолян и „паяк”. Трябва да се премахнат и колите, които не се ползват и са бракувани и ще се освободят много места за паркиране”, споделят жители на града.
„Практиката в големите градове в Западна Европа показва, че колкото и да се увеличават паркоместата, броят на колите расте с по-бързи темпове, затова се набляга на електрически градски транспорт, велоалеи и ограничаване достъпа на колите до централните зони. За пример, в Лондон кръстовищата в центъра се стесняват умишлено за отказване на шофьорите да влизат в тази част на града”. Това са част от коментарите на смолянчани във фейсбук по темата за паркирането, която присъства постоянно  в социалната мрежа. Непрекъснато се публикуват снимки на фрапиращи нарушения по отношение на паркирани коли и нагли шофьори, които паркират на места за инвалиди, по тротоари, в близост до пешеходни пътеки и т.н.  

Нов паркинг в двора на затворено школо

Проблемът с паркирането е на вниманието на общината и на полицията.
Преди години кметът Николай Мелемов поиска да се използва двора на бившия техникум по дървообработване и облекло в Смолян за паркинг на два етажа, но бивш шеф на РУО в Смолян посочваше в писмо до Министерството на образованието отрицателното си становище по искането на кмета. Вече този проблем е решен и искането на кмета е уважено от Министерския съвет. Предстои общината да изгради паркинг.
Гражданското общество в Смолян е силно когато трябва да порицава обществените институции, но когато проблемът опира да самосъзнанието и отговорността на всеки един, няма отзвук.    
Без репатриращ автомобил и санкции проблемът няма да се оправи. За смолянчани няма да е приятно, че ще се наложи да се плаща за паркиране, но време е да свикват. Като отидат в Пловдив, София и други големи градове се плаща без мрънкане.
Иначе проблемът с неправилното паркиране ще се задълбочава още повече, а броят на колите също ще нараства.
Ще си псуваме и ще си живеем докато сами не си помогнем, за да се разреши проблемът, докато и институциите не вземат мерки за сериозни глоби. Дотогава ще се въртим в омагьосания кръг в който сме и в момента.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимките:
-Поредна акция на община Смолян за премахване на излезли от употреба МПС, паркирани на терени общинска собственост
-Подобно паркиране е ежедневна гледка и създава проблеми

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. "...Въпросът е, че на никой не му се ще да ходи повече от 20 метра пеша..."

    много правилно, ама и как ще ни видят пичетата, че караме топ бегачка като я паркираме на 500 метра от кафенето ...

    "... Непрекъснато се публикуват снимки на фрапиращи нарушения по отношение на паркирани коли и нагли шофьори, които паркират на места за инвалиди, по тротоари, в близост до пешеходни пътеки и т.н. ..."

    100% има полицай членове на тези ФБ групи (преполагам това се има предвид в написаното). Ами като го видят това да се само сезират. Мръднете с тая патрулка до там. Лепни му една глоба. Да се види аджеба, че нали се прави нещо за решаване на проблемът.

    Едно време ул. Капитан Петко Войвода беше забранена за паркиране. После знакът изчезна. Но в учебно време там е някакъв ад, особенно в частта и пред "сервиза" на Хускварна, където е изключително тясно и едно паркиране там утежнява много трафикът. Пет-етажен паркинг трябва. Направете го платен и улиците около него забранени за паркиране. А на който не му харесва да плаща за паркинг - автобусчето и тогава на кафе на центъра. Стига с псевдо гъзарията.

    Полицията има как по-често да ги глобява неправилно паркираните. Един ден ги глобим и следващите 2 седмици неправилно паркиралите на същото място стоят необезпокоявани/неглобени. МАСОВО НЕ СЕ СПИРА НА ЗНАК СТОП, дори когато близо до него има патрулка, а до нея полицай с палка. Започнете глобяване за най-малките нарушения. Като се знае, че и за най-малката глупост ще бъдеш санкциониран, си мисля че е логично да почнеш да спазваш закона. Белким ако им се бръкне по надълбоко в джоба може и нещатата да вземат да се пооправят.

    Не може цял ден патрулки едно след друго да се разминават по улиците, да виждат нарушения и да не взимат отношение. Ама нали всички се знаем и сега няма как на тоя ... нали ... той от квартала ... айде тоя път от нас да мине ... пък нали ... той повече няма да прави така ... Стига сте се занимавали само да дебнете къде някакво лапе ще запали трева и да засилите целият автопарк към него, барабар с буса на море от любов (криминалистична лаборатория). За такива полицията е много бърза, особено в нашата околия.... за другите неща не чак толкова, да не кажа понякога никак...

    но такова е ... то държава няма ... какво остава за другото.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I