Стига! Дете: Защо не загинах аз?!

„Защо не починах аз? Аз съм на 10 години и видях много, а сестричката ми бе само на 6 месеца и нищо не видя от живота”-тези страховити думи произнася едно дете в четвърти клас. Братчето на бебе, което загива при тежка катастрофа по пътя за „Маказа”…
157 пътни произшествия само за 6 месеца. Това е отчетът на пътя за Източните Родопи.
51 от тях тежки. Двама са загинали, а 59 са били ранени. Линейки са отнасяли трупове от Кърджали-„Маказа”. Най-тежкият участък от пътната мрежа в страната през летния сезон.
32 от произшествията са на територията на община Кърджали. Следват Черноочене и Крумовград.
 „Тежкият крак” е най-честото провинение и причина за инцидентите. Педалът на газта се натиска със самоубийствена воля в региона на гурбетчиите. На следващо място в провиненията на водачите са отнемането на предимство, неправилни маневри, употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози.

„Бях най-щастливата майка…”.

След тези думи 29-годишна родопчанка избухва в плач. Това е майката на 6-месечно момиченце, което издъхва по пътя за дома. Жената е всеки ден на гробищата, месеци след инцидента.
Семейството се прибира към родното село след като е било на разходка и пазар в областния град. Зад волана е бащата, в автомобила са съпругата му и двете им деца. На кръстовище, на главния път за „Маказа”, колата им се блъска в автомобила на политик. Ударът е зверски. На място загива бебе. Цялото семейство е настанено в болница. След два дни майката се връща в съзнание. Пита за децата си. Два дни роднини крият от нея истината. Казват й, че рожбата й е настанена на друг етаж в болницата. Едва по-късно полицейски психолог й казва истината…
„Не мога да спра да плача. Детенцето ми се усмихваше, сега ръцете ми са в пръст. Останаха ми само снимките и клипчетата. Хората целуват деца, аз целувам камъни”, казва жената докато ръцете й галят надгробната плоча на детето й.
Не искат пари, не искат кръвнина, искат само едно-справедливост за обвинения в катастрофата. Цялото семейство жадува само това!
Тежко.

Статистика с цифри, зад които се крие болката

120 пътни произшествия са регистрирани в Смолянско от началото на тази година до края на месец май. При 22 от тях е загинал един участник в движението и други 38 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 177, като при 39 от тях е убит един човек и 56 са ранени.
„Забелязва се намаление на броя на произшествията, намаление на тежките ПТП и на тези с ранени участници в движението. Запазва се броят на загиналите, като за двата сравнявани периода има по един загинал участник в движението. Само за м.май 2019 г. са регистрирани 25 ПТП, като при 4 от тях са ранени петима участници в движението. През м.май 2018 г. произшествията са били 35, като при 11от тях са ранени 15 участници в движението”, посочват от Пътна полиция.
През петте месеца от началото на годината са установени 12 288 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за тях са съставени 1107 акта за установяване на административно нарушение, 5474 фиша и 5459 електронни фиша. Най-честото нарушение на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост-5445 случая. 15 водачи са превишили разрешената скорост с повече от 50 км/ч. 756 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 1451 случая на неправилно паркиране, 362 – на неправилни маневри, 281 случая на управление на технически неизправно МПС. В 990 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 286 случая на неизползване на обезопасителни колани, 96 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС…

Рожден ден и три трупа

24, 26 и 27. Това не са печелившите цифри от лотарията. Това са числата на възрастта на загинали три млади момчета при катастрофа в малък родопски град.
Единият от младежите има рожден ден. Тръгват от родното село за общинския център. Водачът настъпва газта на „бавареца”. В един момент изгубва способност да овладее автомобила и той се забива в микробус в насрещното.
Един от пътниците излита през предното стъкло.
„Беше нещо страшно, когато отидохме на произшествието. Един от младите хора беше със счупена челюст. Разкривена физиономия. Медиците дойдоха навреме, пробваха да ги спасят, но не успяха. Трагедия…”, разказват хора, дошли да помогнат на мястото на поредната драма по родните пътища.

„Искам справедливост, искам най-тежкото наказание”,

казва съкрушена от мъка 29-годишна жена.
Сълзите се стичат през цялото време. Изгубила е бебето си при катастрофа на най-ужасния път в страната-към „Маказа”.
Коленичила е на гроба на бебенцето и рови. Рови в пръста. Малък, детски гроб, под сянката на дърветата. С нарисувани ангелчета на плочата. Сянката в душите на цялото семейство остава, месеци след трагедията. И няма лечение.
„Не сме добре. Цялото семейство не сме добре. Всички плачем, децата ни също. Не искаме пари, не ни трябват, имаме си. Искаме справедливост”, казват от семейството.

„Ако карам с 80 ще изгриза волана…”

Най-големият проблем на нашата нация не са политиците и неизпълнените обещания.
Народът ни се убива от немотията, кофти отражение на предизборните плакати, и от газта.
Педалът за скорост в автомобилите. От алкохола и дрогата у водачите и…
„Ако трябва да карам с 80 километра в час ще изгриза волана. Не мога да ги чакам тия пред мен, настъпвам и ги …”, казва шофьор от Родопите. Няма нито едно произшествие до момента, но пък споделя, че винаги нарушава скоростните режими. За него 140 километра в час е най-добрата скорост.

Ненормалници

„Виждам как изскача от колоната. Вижда ме насреща, но продължава. Тръгва, а аз трябва буквално да спра, за да извърши той маневрата си. Прелита и сигурно си плюе в пазвата, както аз правя, защото е избегнал сблъсък заради мен”, споделя млад родопчанин за преживяванията си по пътя за „Маказа”. Изненадва го с решението си водач със софийска регистрация.
„Пуска мигач и тръгва да пренебрегне поне пет коли, да ги остави зад гърба си. Психопати колкото си искаш”, казва друг шофьор по същата отсечка.

Резултатът

Румънско семейство бърза за плажовете към Гърция. Мъжът настъпва педала така, както Чаушеску не е настъпвал свободната воля на народа. Автомобилът лети и… следва сблъсък.
Двамата родители умират на място. Оцелява само детето. В болницата в Кърджали идва посланикът, за да организира последния път на телата. Детето отива при леля и чичо.
Поредните жертви в бързината за почивката.
Вечната отмора и едно дете, останало сираче. Заради един педал и един тежък крак.

Волан и педал

Народът ни се самоубива по пътищата. Основна причина-високата скорост.
Спрете!
Следващият вариант на натискането на педала е каменен. Плочата над жертвите!
Осъзнайте, че животът няма повторение!
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките
-Трима души загинаха при тази катастрофа
-Най-тежкото: Пред гроба на загиналото при ПТП дете
-Един пиян водач и…

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I