„За нас е важно, като държава, да се справим колкото се може по-бързо със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и за следващите години да нямаме регистрирани нови огнища. От всички нас, от поведението и действията ни зависи дали и в бъдеще ще се изправяме пред подобни ситуации. Мисля, че чрез по-активна информационна кампания, имайки предвид сериозността и лесното разпространение на заболяването, хората ще проявят разбиране и съпричастност при спазване на ограниченията в инфектираните зони“, каза областният управител Недялко Славов на проведеното днес ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. „В тази връзка и Министерството на земеделието, храните и горите планира провеждане на по-мащабна информационна кампания извън областните градове, предстои да се уточнят и местата за нашата област, където ще се проведат такива информационни срещи“, допълни Славов.
Той припомни, че уточнението с Централния епизоотичен щаб е, че неотложна мярка се счита извозването на добита дървесина от временен склад. Областният управител каза, че е направил запитване за дървесината, която е повалена и не е на временен склад, и дървесината, която е заразена от каламитети. „Чакаме указания за тези две изключения. Отчитаме специфичните особености на дърводобива в Смолянска област, неговата икономическа и социална значимост, но указанията са категорични и дърводобивът не се счита за неотложна дейност“, посочи областният управител.
Във връзка с притесненията за снабдяване на местното население с дърва за огрев от инфектираните зони в община Чепеларе и община Борино, областният управител предложи да се направи справка за издадените разрешителни за сеч в тези зони, за добитата вече на склад дървесина и за необходимите количества за задоволяване нуждите на населението. Той обърна внимание, че процесът по снабдяване на населението с дърва за огрев ще бъде проследяван на следващите заседания, за да не се допуска притеснение у хората при осигуряване на необходимите за отопление през зимата количества.
По време на днешното заседание, Постоянната областна епизоотична комисия, след подлагане на гласуване, единодушно реши, че прибирането на земеделска продукция е неотложна дейност, и се позволява на стопаните да приберат реколтата си от инфектирани зони, като носят отговорност за спазване на мерките за биосигурност.
Взе се и решение, че собствениците на горите, било то частни кооперации, лица, общини или държавни горски стопанства, носят отговорност за спазване на мерките за биосигурност при извозване на добитата вече на склад дървесина. Този процес ще бъде контролиран чрез спазване на графици и попълване на чек-лист с информация за използваното дезинфекционно средство и лицето, извършило дезинфекцията, които ще бъдат изпращани на официалната електронна поща на РДГ-Смолян.
Беше обсъден и въпросът с осигуряване на площадки за загробване от общините, като според предоставената справка Баните, Девин, Златоград и Смолян вече са осигурили съгласувани места, а останалите общини са в процес на съгласуване с РИОСВ и Басейнова дирекция.
Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, припомни, че основен фактор за разпространението на заболяването Африканска чума по свинете е човекът и неговата дейност. Във връзка с това, той призова туристите да пренасочват маршрутите си и също да спазват ограниченията в инфектираните райони, както и да не се допуска натрупване и престояване на отпадъци.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I