Приказката „Селски кмет“ приключва за 49 родопчани в общините Кърджали и Смолян, пише "Родопи voice". Последните промени в Изборния кодекс ще намалят броя на кметствата в двете родопски общини.
Така от 94 през настоящия мандат, на местния вот през октомври 67 села в община Кърджали ще могат да избират самостоятелно свой управник.
От 29 населени места в Смолянска община само в 7 ще се проведат избори за кмет на кметство на 27 октомври. Това селата Виево (391 жители), Влахово (357), Могилица (352), Момчиловци (1163), Смилян (1824), Търън (694) и Широка лъка (457).
Справката за население по постоянен адрес в община Смолян е изготвена въз основа на „Таблица на населението по постоянен адрес към 16.07.2019 г.“ и „Списък на населените места с население над 350 лица към дата 16.08.2019 г.“, публикувани на интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Избори за кмет на кметство няма да се проведат в Арда, Бостина, Градът, Дунево, Еленска, Катраница, Кутела, Левочево, Лъка, Мугла, Петково, Подвис, Полк.Серафимово, Река, Ровина, Сивино, Славейно, Соколовци, Стойките, Стража, Тикале и Требище.
Близо 3 000 населени места в страната няма да избират кмет на предстоящите през есента местни избори. Причината е, че в тях живеят по постоянен адрес под 350 души.
Припомняме, че на последния местен вот през 2015 година, право на избор имаха населени места дори със сто души по постоянен адрес. Тази корекция в закона пък роди куриози двама души да избират селски управник, поради простия факт, че в населеното място просто от години хората са емигрирали, въпреки че фигурират в списъците.
Над 15 милиона лева струва издръжката на селските кметове в Родопите за последния мандат. Това са разходите само за заплати на управниците в малките населени места. Малко над 600 лева е средното възнаграждение на месец на най-важните чиновници в селата.
521 са кметовете и кметските наместници в 17-те общини в областите Кърджали и Смолян през настоящия мандат. Между 500 и 1000 лева са заплатите на местните първи в зависимост от броя на жителите на съответното населено място, което управляват. Работата им не е в кабинети, а буквално на дворовете на съселяните им. Кметският пост изисква цялата им ангажираност, а някои дори напускаха преждевременно, за да се отдадат на по-доходоносно поприще.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I