Все още около 21% от българската икономика може да бъде окачествена като „сива“. В номинално изражение това означава, че сивият сектор у нас е в размер на около 23 млрд.лв. годишно (при  БВП за 2018 г. от почти 108 млрд.лв. по текущи цени).
Тези данни изнесоха от КНСБ.
Синдикалната конфедерация от години се бори срещу сивия сектор в икономиката. Последната инициатива е кампанията "Сивото убива". Тя се фокусира върху борбата със сивата икономика в четири от секторите с най-голямо наличие на недеклариран труд и „сиви“ практики в България - ремонт и поддръжка на моторни превозни средства, строителство, селско стопанство и лека промишленост.
В рамките на кампанията „Сивото убива!“ ще бъдат проведени 27 регионални информационни кампании в цялата страна чрез мобилни информационни центрове, като Смолян също ще бъде част от кампанията.
Повишава са броят на пътните инциденти, причинени от неизправни автомобили, поради неправилни и некачествени ремонти и поддръжка, извършени от нискоквалифициран персонал и с резервни авточасти със съмнително качество. В България около 80 на сто от сервизите са в „сивия” сектор, предлагат услуги със съмнително качество и застрашават човешки живот, твърдят от КНСБ.
Един от секторите, които допринасят за големия дял на недекларираната заетост е строителството, където делът на скритата икономика е около 40%, а при довършителните и ремонтни работи в дома е над 60 процента според получената информация от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ.
Селското стопанство е секторът с най-високо равнище на неформална заетост - оценена на повече от 90%; по-малък е съответният процент в индустрията (57.2%) и в сектора на услугите (47.2%). Макар и не всички неформални работници да попадат в категорията на бедните, то бедността е едновременно причина и последица от неформалността.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I