Областният управител Недялко Славов откри и ръководи ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, на което се коментираха проблемните въпроси, свързани със сложната епизоотична обстановка в региона и страната, вследствие разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).
Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, представи актуалната епизоотична обстановка в област Смолян. „През последната седмица имаме констатирано още едно огнище на АЧС – в района на Ловно-рибарско дружество „Павелско“, ДГС-Хвойна“, каза д-р Бозуков, като уточни, че положителната проба е взета от тръбна кост от труп на дива свиня, която е починала отдавна. „До този момент нямаме отчетена положителна проба от отстреляно диво прасе“, допълни той.
Д-р Бозуков обърна внимание, че е започнала разяснителна кампания за информиране на свиневъдите за заболяването Африканска чума по свинете. „На 3 и 4 септември бяха проведени информационни срещи в Чепеларе, Девин и Неделино, на които стопаните бяха запознати с новите принципи за биосигурност при отглеждане на домашни прасета в свиневъдни обекти от типа „заден двор“, съгласно промените в наредба 44. По този начин те са информирани за условията, на които трябва да отговарят при регистрация за следващата година“ , посочи Бозуков.
Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, даде информация за протичане на кампанията по снабдяване на местното население с дърва за огрев, като за момента няма сериозни затруднения. Беше отчетено, че хората са засилили процеса по набавяне на необходимите им количества за отопление през зимния период.
Инж. Венцислав Фурлански – директор на РДГ-Смолян, отбеляза, че с наближаване официалното откриване на ловния сезон за дива свиня на 1 октомври се наблюдава намаляване броя на индивидуално отстреляните животни, като през изминалата седмица са отстреляни 9 диви свине.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I