С изтичане срока на действие на забраната за констатираните огнища на Африканска чума в област Смолян ще се оптимизира процеса по снабдяване на местното население с дърва за огрев. Това стана ясно по време на поредното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, открито и ръководено от областния управител Недялко Славов. През  изминалата седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в област Смолян.
Стопаните, които доброволно умъртвиха отглежданите от тях свине в стопанства от типа „заден двор“, са подписали декларация, че в срок от една година няма да отглеждат свине. Репопулацията на домашни прасета в област Смолян може да започне не по-рано от месец септември 2020 година, след предварително регистриран животновъден обект и при спазени мерки за биосигурност, посочиха от Областната дирекция по безопасност на храните. По този начин ще се избегне пикът на заболяването Африканска чума по свинете, който се прогнозира да бъде през април-май 2020 година.
Относно откриването на груповия лов на дива свиня, директорът на РДГ-Смолян, инж. Венцислав Фурлански каза: „Наложените ограничения за ловуване в инфектираните зони си остават валидни, според заповедите. От 1 октомври, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча, е разрешено груповото ловуване на дива свиня, което се отнася за зоните, в които няма наложено ограничение. Груповият лов може да се извършва през съботите, неделите и в дните, обявени за официални празници, в предоставените ловно-стопански райони, което означава, че груповият лов за дива свиня се открива от събота, 5 октомври, за зоните, които са извън инфектираните“.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I