„България ще конкурира Гърция по маслини“ – звучащото като виц заглавие е на новинарски сайт, който с около 150 000 уникални посещения на ден, заема между 5-о и 7-мо места в класацията на националните медии.
Припомняме, че от няколко години експерти прогнозират, че покачване средните температури с 3 градуса ще превърне Южна България в полупустиня и там, дори в по-ниските части на Родопите, ще може да се отглеждат памук, маслини и други субтропични култури.
Както вече 24rodopi.com писа, досега бяха направени два неуспешни опита за отглеждане на студоустойчиви маслини в Източните Родопи.
Първият беше през ноември 2009 година, когато стартира пилотния за България проект за отглеждане на маслини в Кърджали и Крумовград на стойност 440 000 лева. Тогава се очакваше на третата година след засаждането им, маслиновите дръвчета да достигнат до 75 процента плододайност, а от един декар да се добиват поне 2000 килограма маслини. Този пилотен проект обаче претърпя провал. Бе посочено, че температурите паднали неочаквано до над минус 20 градуса и маслините измръзнали. Освен това посадъчният материал бил раздаден на хора, които не полагали усилия за при отглеждането на маслините, не си правели труда дори да поливат насажденията.
На снимката: Традиционният съботен пазар в Комотини. Там новината за маслини от България звучи като виц
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I